Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Artesanals, fetes per nosaltres. Sense conservants, sense gluten, sense sal.      

A tots ens agrada el peix fresc i és una delícia menjar-lo així. Tanmateix, si volem evitar els riscos que produeix l’anisakis, l’ideal és mantenir el peix almenys a -20 °C durant uns dies, així que aprendre a congelar el peix serà molt útil.

A més, el normal és que quan comprem peix és més rendible comprar-ne més, tot i que probablement no el consumim d’un dia per l’altre. Aquest és un altre motiu pel qual congelar peix és una molt bona idea, encara que de vegades per desconeixement no ho fem de la manera correcta.

Per això, per posar remei a aquesta situació, us presentem el procediment a seguir per congelar i descongelar correctament el peix.

Com congelar el peix fresc?

Per congelar el peix blau i blanc de la millor manera possible, conservant els seus nutrients i sabor, podem seguir els següents passos:

  1. El primer és congelar el peix el més aviat possible, si és possible tan aviat com arribis a casa o com a màxim 1 o 2 dies després d’haver-lo comprat a la peixateria.
  2. Hem de rentar el peix per eliminar qualsevol rastre de sang o escates que hagin quedat. També cal treure les vísceres si la peixateria no ho ha fet, i després assecar-les al final de tot per treure la humitat.
  3. Així mateix, hem de treballar el peix amb les mans netes per no contaminar-lo amb cap bacteri. El fred només fa que aquests bacteris es desactivin i quan el peix es descongela tornen a estar actius.
  4. És millor tallar el peix a porcions de manera que quan el consumim només haurem de descongelar el peix que anem a consumir.
  5. Per evitar olors al congelador i vessar líquids, l’ideal és embolicar o posar aquest aliment en bosses tancades al buit.
  6. Posar la data de congelació del producte, així com el tipus de peix que es tracta, ens facilitarà saber fins quan el podrem utilitzar. Podem congelar el peix blau durant 3 mesos, mentre que el peix blanc es pot congelar fins a 6 mesos.
  7. És aconsellable deixar les bosses o safates de peix a la part superior o calaix del congelador, ja que és la zona més freda i és on es conservarà millor el sabor i les propietats d’aquest aliment.
  8. Així mateix, un altre truc molt útil és posar el congelador a màxima potència durant una hora perquè els aliments de nova introducció no modifiquin la temperatura dels ja congelats.
  9. Si volem congelar peix enfarinat, es pot fer. Només has de seguir els passos que ja hem comentat anteriorment.
  10. Finalment, per descongelar el peix l’hem de deixar a la nevera entre 12 i 24 hores i el tindrem a punt per cuinar. Eviteu deixar-lo a temperatura ambient.

Com congelar el marisc?

El procediment correcte per congelar el marisc és molt semblant al del peix. Només hem de tenir en compte les següents indicacions:

  1. Abans de començar, hem de saber quin tipus de marisc anem a congelar, ja que en alguns casos s’hauran de cuinar primer i en d’altres es poden congelar frescos. També n’hi ha que no es poden congelar, com les ostres o els percebes.
  2. En el cas dels mariscs que es puguin congelar crus, com ara gambes, musclos, cloïsses o gambes, s’han de congelar el més aviat possible per evitar que perdin les seves propietats nutricionals i sabor.
  3. Si es tracta de marisc que hem de cuinar prèviament, com ara crancs o llamàntols, l’hem de congelar després de cuinar-lo a temperatura ambient perquè no hi hagi canvis bruscos de temperatura.
  4. És important que posem el marisc en bosses de congelador o tancades al buit per tal que el producte no es faci malbé ni vessi res al congelador. A més, l’aire pot fer que el producte es faci malbé.
  5. En el cas dels mariscs, hem de comprovar que no hi hagi cap exemplar en mal estat o mort per tal que la resta no es contamini i vagi malament.
  6. És molt important rentar el marisc abans de congelar-lo per eliminar les restes que hi pugui haver i així garantir que no hi hagi bacteris ni paràsits.
  7. Amb el marisc, també cal escriure la classe que s’ha congelat i la seva data de congelació. Els bivalves duren fins a 3 mesos, mentre que les gambes duren fins a 6 mesos. Els productes cuinats duren menys temps.
  8. Igual que amb el peix descongelat, el marisc ha d’estar a la nevera durant unes 12 a 24 hores. Això sí, s’ha d’anar amb compte perquè aquest producte s’ha de coure tan bon punt es descongeli, perquè no es faci malbé.

Ara que sabem tots els passos que hem de fer, només ens queda posar-los en pràctica. Així, podrem congelar peixos i mariscs blaus i blancs sense perdre els seus nutrients i sabor.

Més endavant, quan vulguem descongelar aquests ingredients per a una recepta, només haurem de cuinar-los com més ens agradi: a la planxa, al forn, fregits o bullits. Tindrà un gust com si fos fresc.

Finalment, no podem oblidar que congelar peix i marisc ens és molt útil per dos motius: temps i diners.

Pel que fa al primer d’ells, no ens hem de moure constantment per adquirir aquest producte.

Pel que fa a la qüestió econòmica, moltes vegades ens resulta més rendible comprar peces més grans, ja que costen menys, o el peix que s’ofereix, per la qual cosa en aquests casos cal congelar-lo.