Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Artesanals, fetes per nosaltres. Sense conservants, sense gluten, sense sal.      

El llamàntol blau, l’invasor, tal i com l’anomenen alguns o més conegut com el cranc blau, va arribar al Delta de l’Ebre allà cap el 2012. Va arribar segurament transportat en aigües de lastre d’algun vaixell. Des de llavors  l’augment de població no ha fet mes que créixer fins el 2020.  Es una espècie invasora que només en 8 anys, ha explotat demogràficament i ha ocupat tota la plana deltaica. Es capaç d’adaptar-se en qualsevol tipus d’aigua, dolça o salada,  i a distintes profunditats. Com sol passar amb les espècies invasores, ha desplaçat a altres espècies, com el cranc autòcton. Es omnívor i menja de tot però el que més li agraden son el peixos i sobre tot els crustacis i mol.luscos. D’aquest últims te en abundància en el delta ja que en aquest lloc hi estan les batees de musclos i ostres, a més dels cultius de cloïsses. Ha trobat en el delta un lloc únic per tal de viure-hi i expandir-se cap a altres zones  fins a les desembocadures del Ter, Muga, el Fluvia… La seva expansió es imparable i gairebé ja ha es present a tota la costa Mediterrània.

Desprès d’estudiar a fons el problema,  la pesca d’aquest crustaci es la forma més efectiva de controlar les poblacions d’aquesta espècie que està ocasionant moltes pèrdues sobre els cultius marins de las muscleras , les ostres i els bivalves, a més dels danys ocasionats a les especies locals que s’estan reduint en nombre dràsticament, com es el cas de la cloïssa del Delta o grumol, el cranc verd o el llagostí tigre de Sant Carles.

Fa un parell d’anys es va autoritzar la pesca, consum i comercialització d’aquest crustaci per tal de controlar la població i reduir els danys i pèrdues econòmiques en els recursos del Delta.

Fins avui en Catalunya s’han capturat 2.2 milions d’exemplars d’aquesta espècie i s’han comercialitzat uns 600.000 kilos amb un benefici de 1.56 milions d’euros.  Inicialment els preu de venda era de 12€ el quilo, però en l’actualitat esta rondant els 5 per l’augment d’exemplars.

El cranc blau, a diferència d’altres espècies invasores, te un alt valor comercial en els paisos d’origen com un  bon producte gastronòmic. Avui dia al delta de l’Ebre també ho esta sent i el seu consum s’està estenent per la resta del territori.

L’anomenen el llamàntol Blau perquè va molt be amb arrosos i com a l’hivern el llamàntol ve de Canadà i es molt car, la gent comença a preferir comprar cranc blau, ja que encara que sigui una espècie invasora, es un producte autòcton, molt bo de sabor i de Km0.

Son un gran número de chefs els que ja fan servir aquest crustaci, sobretot per fer: arrosos, fideuas, fumets o per mejar sols, les pinces i potes com les del llamàntol o l’interior del cos com les nècores.

El cranc blau a arribat per quedar-se i es cossa de tots poder controlar l’espècie. Nosaltres com a consumidors podem afegir el nostre granet de sorra  per ajudar, i que millor manera de fer-ho que…MENJANT CRANC!!

En peix a casa pròximament podràs trobar-lo en la nostra selecció de productes. Estigues atent!!

Menja sa, menja peix i marisc!!