Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Artesanals, fetes per nosaltres. Sense conservants, sense gluten, sense sal.      

Els espanyols som un dels primers consumidors de peix al món. No obstant això, encara hi ha molta confusió pel que fa a la diferent procedència i classificació del peix. Preguntes com, el peix salvatge es pot considerar ecològic? Quins requisits ha de complir la pesca sostenible?

En aquesta entrada donarem resposta a aquesta i altres preguntes, perquè disposis de tota la informació que necessites quan vagis a comprar peix.

Què és el peix ecològic i el peix sostenible

Perquè un peix es consideri ecològic ha de tenir la certificació i el logotip europeu (el típic full verd amb estrelles) que garanteix que compleix la normativa europea comunitària establerta al Reglament (CE) 834/2007.

Només el peix que compleix el que disposa aquest Reglament pot portar l’etiqueta “ecològic”, “orgànic” o “bio”. Els criteris que estableix la norma per considerar un peix ecològic són els següents:

  • que els peixos segueixin una dieta amb aliments ecològics,
  • que es crien tenint en compte la seva salut i benestar,
  • que estiguin a l’aire lliure i
  • que disposin del màxim espai vital.

Per la seva banda, el peix sostenible és tot aquell que porta el segell MSC (el logotip amb un peixet blau). MSC és l’acrònim de Marine Stewardship Council, una organització internacional independent sense ànim de lucre que es va crear el 1997 per promoure la pesca sostenible i vetllar per la protecció dels hàbitats marins.

Per tenir la consideració de peix sostenible, els peixos s’han de capturar de manera que la pesca permeti la continuïtat de les espècies marines, respectant-ne els hàbitats i amb pràctiques de pesca que preservin el medi marí. A més del segell MSC, també hi ha altres etiquetes, com “Dolphin friendly”, amb el símbol d’un dofí, que garanteix que els peixos han estat tractats de forma respectuosa amb el medi ambient.

Quina és la diferència entre peix ecològic i peix sostenible

El concepte de peix ecològic s’aplica únicament al peix procedent d’aqüicultura o piscifactoria. Per aconseguir la certificació ecològica el peix ha de seguir rigorosos controls en tots els sentits:

  • Alimentació: Lalimentació que reben aquests peixos ha de ser saludable i equilibrada. Els peixos s’alimenten de pinsos ecològics certificats que no inclouen farines càrnies modificades ni OMG, sinó únicament plantes ecològiques, vitamines i minerals.
  • Prohibició de l´ús d´additius: El peix ecològic té totalment prohibit l´ús d´estimuladors del creixement, additius, medicaments, colorants químics sintètics o qualsevol tipus d´hormona sintètica.
  • Benestar dels peixos. Els peixos orgànics o ecològics tenen més espai a la seva gàbia per garantir-ne la comoditat, la salut i el benestar.
  • Producció sostenible: Els peixos ecològics han de complir un sistema de producció sostenible que garanteixi el respecte al medi ambient.

El peix salvatge mai no pot portar l’etiqueta d’ecològic, orgànic o bio, atès que neix i creix en plena llibertat i és impossible controlar-ne l’alimentació i la resta de requisits que exigeix ​​l’etiquetatge. Per això, quan compres un salmó salvatge mai no porta el segell ecològic. El peix ecològic procedeix obligatòriament d’una piscifactoria, i és un peix d’alta qualitat.

Per contra, el concepte de pesca sostenible s’aplica principalment a la captura de peixos al seu hàbitat natural. MSC utilitza tres criteris per atorgar el segell de sostenibilitat:

  • L’estat de les poblacions de peixos (que hi hagi prou peixos disponibles per fer una pesca sostenible, és a dir que no hi hagi una sobrepesca).
  • Que la pesca no tingui impacte al medi ambient marí (en altres espècies: mamífers marins, aus i corals).
  • Que hi hagi una bona gestió dels mètodes de pesca i una degradació mínima del medi ambient marítim.

Semblances entre peix ecològic i peix sostenible

Tant el peix ecològic com el peix sostenible s’han criat en les millors condicions fisiològiques, cosa que garanteix que tinguin més sabor i frescor.

Els peixos que creixen en piscifactories ecològiques són similars als peixos salvatges en tant que la seva dieta és totalment natural. Els peixos de piscifactories ecològiques no utilitzen a la seva dieta transgènics ni substàncies d’origen animal, ja que per obtenir la certificació ecològica està prohibit l’ús d’estimuladors de creixement, additius medicinals o colorants químics sintètics.

Finalment, tant el peix ecològic com el peix sostenible protegeixen el medi ambient, redueixen la contaminació i fomenten la productivitat i la diversitat biològica.

Conclusió

El consum de peix continua sent essencial en una dieta equilibrada. Es recomana prendre, com a mínim, dues porcions de peix setmanals per mantenir una bona salut cardiovascular. Com a consumidor, triar tant el peix ecològic com el peix sostenible és una opció saludable i, alhora, responsable del medi ambient.