Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Un clàssic per Setmana Santa als nostres plats és el bacallà. Ho tenim en totes les seves variants, fresc, salat, dessalat, en filets, lloms, esmicolats, brandades, croquetes, canelons... No deixis passar l'oportunitat i delecta el paladar amb un bon plat d'aquest peix. Per veure els productes fes clic AQUÍ      

Si ets amant del marisc, sabràs que un dels més apreciats tant a restaurants com a bars és la zamburiña. No obstant això, és important distingir entre volandeiras o zamburiñas pel fet que se solen servir com el mateix.

Cada cop és més usual trobar aquesta varietat de bivalve dins de les cartes dels diferents establiments, ja que, gràcies al seu excel·lent sabor, s’ha convertit en un dels aliments més consumits.

No obstant, una de les coses que cal tenir en compte és que són molts els establiments que serveixen volandeiras en lloc de zamburiñas, fent-les passar com el mateix.

Per aquest motiu, és de vital importància aprendre a diferenciar les dues espècies, ja que, malgrat que totes dues tenen una gran qualitat, sobretot si procedeixen de les costes gallegues, no són iguals.

Com es pot distingir la volandeira de la zamburiña?

Si et preguntes què és una zamburiña, aquesta, igual que la volandeira, pertany a la família de les vieires. No obstant això, cal tenir present que, en no ser de la mateixa espècie, no es han de vendre com si fossin idèntiques ni tampoc amb el mateix nom.

D’una banda, el nom científic de la zamburinya és chlamys varia. A més, amb només veure-les a simple vista, podràs notar que existeixen diferències físiques que les fan senzilles de distingir, ja que aquestes són molt cridaneres.

Pel color

La primera característica que destaca i que suposa una gran diferència entre la zamburiña i la volandeira és el color. En el cas de la petxina aquesta és molt més fosca i sol tenir tons violacis.

De fet, de vegades, la seva closca és tan fosca i els tons morats són tan potents que es pot fins i tot acostar a colors com el gris o fins i tot el negre. A més, té estries molt marcades i juntes.

En el cas de les volandeiras, la petxina compta amb un to molt més clar que pot anar del groc al taronja. Així mateix, compta amb estries molt menys marcades i més separades les unes de les altres.

Una manera senzilla de diferenciar-les és saber que la petxina sol tenir un aspecte més salvatge, cosa que de vegades es percep com a menys atractiu per a l’ull humà. Això no succeeix amb la volandeira.

Diferència entre petxines

Si el color és una de les diferències més marcades entre ambdós bivalves, també cal tenir en compte la forma de la petxina. En el cas de la zamburiña, aquesta és més allargada, al contrari del que succeeix amb la volandeira, que té una petxina una mica més arrodonida.

A més, la zamburiña té tan sols un apèndix, també conegut com a “orella”, a la part inferior de la petxina. No obstant això, la volandeira compta amb dos, per la qual cosa aquesta s’ha convertit en una altra forma clau de diferenciar les dues espècies.

Color de les gònades

Una altra de les característiques que més criden l’atenció i que suposen una gran diferència entre una i altra opció és la gònada. En el cas de la zamburiña, aquesta compta amb una gonada de color blanquinós que dista molt del que estem acostumats a veure.

La gònada de la volandeira, per la seva banda, destaca pel seu color taronja intens i vibrant. volandeira en tota regla.

El preu varia entre una i l’altra

A més de les seves característiques físiques, aquestes dues espècies també es diferencien per altres factors. Un és el preu. Per exemple, el preu de les zamburiñas fresques és molt superior al de la volandeira, podent arribar a ser el doble que en el segon cas.

La raó perquè això passi està molt relacionada amb l’escassetat. En els últims anys, s’ha capturat una gran quantitat de volandeira gallega a les ries, cosa que no ha succeït amb la ximpleria. Això fa que aquesta última sigui força menys econòmica que la primera.

Perquè et facis una idea, mentre la volandeira pot rondar els 12 euros el quilo, la samborina pot ascendir fins als 26 euros el quilo. Tot dependrà del nombre de captures.

No obstant això, també cal tenir en compte que això no es dóna a tots els racons per igual. Per posar un exemple, a la ria de Ferrol ara hi ha plans d’explotació de zamburinya gràcies al que se n’ha augmentat la captura de manera exponencial. Això fa que els preus fluctuïn.

Tot i les seves diferències, les dues opcions tenen una gran qualitat, sobretot si procedeixen de les nostres costes. No obstant això, ara sabràs conèixer quin tipus d’espècie posen a la teva taula, si volandeiras o zamburiñas, la propera vegada que vagis a un restaurant per gaudir d’aquest menjar.