Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

El canvi dels hàbits de consum a l’hora de preparar el peix ha augmentat el risc de patir una intoxicació per Anisakis. Menjar peix cru o poc cuinat, com sushi, cevitxos o fumats pot causar una infeccion parasitària, per la qual cosa és molt important filetejar bé el peix, cuidar-ne la conservació i realitzar una bona cocció dels peixos per evitar aquest problema.

Anisakis: què és

L’Anisakis al peix és un paràsit que viu al tracte digestiu d’alguns mamífers marins, com els cetacis (dofins, marsopes) i pinnípedes (foques). Els ous de les femelles d’aquestes espècies són excretats i es converteixen en larves que neden lliurement i són ingerides pels peixos o petits crustacis. La infecció en humans es produeix per la ingestió d’aquests hostes intermedis i provoca una intoxicació.

Aquests paràsits són perillosos per als éssers humans, ja que podem patir una intoxicació després de la ingestió del peix cru o poc cuinat que contingui al seu interior aquest tipus de larves vives.

Els peixos més propensos a causar Anisakis en peix són:

  • lluç
  • bacallà
  • rap
  • verat
  • seitó
  • alguns cefalòpodes

Com s’infecten?

Quan certs mamífers marins infectats (com les balenes o els lleons marins) defequen al mar, s’alliberen ous que es converteixen en larves infeccioses mentre són a l’aigua. Aquestes larves són ingerides per crustacis, que alhora són menjats per peixos o calamars. Quan els humans mengen peix o calamars infectats crus o poc cuinats, ingereixen larves de nematodes.

Causes de l’anisakis en peix

L’anisakis en peix es produeix principalment pels motius següents:

  • Peixos consumits crus o gairebé crus.
  • Peixos que han estat fumats en fred.
  • Peixos marinats o salats amb un tractament deficient per destruir les larves, per exemple amb poca quantitat de salaó.

L’Anisakis mor quan congelem, fregim o rostim el peix, però sobreviu si el prenem en cru (sushi, ceviche) o en preparats típics de la nostra gastronomia, com és el cas dels seitons en vinagre.

Quins són els símptomes que causa l’Anisakis?

La malaltia del que provoca el paràsit es manifesta després de la ingesta del peix afectat i produeix símptomes de diversa índole:

  • Dolor agut: dolor epigàstric i estomacal amb nàusees o vòmits. Es produeix a les poques hores de la ingesta del peix.
  • Dolor crònic: dolor abdominal persistent. Es produeix quan la larva queda incrustada a l’intestí. Es pot perllongar fins a diverses setmanes després de la ingesta del peix.
  • Al·lèrgia: episodis de dolor més agut que els anteriors. Es produeixen en persones que ja eren sensibles a l’al·lergen de l’Anisakis. Es manifesta de diverses formes, des d’una simple urticària fins a xoc anafilàctic greu o angioedema. Aquesta reacció sol ser molt rara.

La intoxicació se sol curar espontàniament en poques setmanes, encara que en els casos més extrems, si el paràsit arriba fins a l’intestí pot requerir un altre tipus d’intervenció.

Com prevenir l’Anisakis en peix?

Hi ha diferents tipus de tipus de mides, senzilles i complementàries, per prevenir l’aparició de l’Anisakis en peix:

  • Realitzar l’eviscerat del peix. Es recomana que sigui realitzat per un peixater de confiança. L’eviscerat i el respecte de la cadena de fred limita la migració de les larves al peix i, per tant, redueix la presència d’al·lèrgens al peix.
  • Realitzeu la congelació del peix, abans d’ingerir-lo, a una temperatura de -18 graus durant, almenys, 72 hores.
  • Cuineu el peix completament a més de 60 graus durant un mínim de dos minuts.
  • Eviteu menjar les parts del peix properes a l’aparell digestiu.

 

Peix a Casa, control ZERO Anisakis

Per garantir la teva seguretat alimentària i oferir-te plena tranquil·litat en el consum de peix, a Peix a Casa realitzem un rigorós control ZERO Anisakis.

En primer lloc, abans d’adquirir les peces dels nostres proveïdors fem una inspecció visual de la cavitat abdominal i de l’intestí del peix per controlar el risc que tingui paràsits visibles, i garantir que no arribi cap peix contaminat als nostres clients.

Seguidament, procedim a netejar i realitzar l’eviscerat de les peces. Tingues en compte que, un cop filetejat es redueix el risc d’Anisakis en peix. A més, quan ja hem tallat les peces les sotmetem a un control amb diferents espectres de llum per garantir, en un 99%, que estan lliures del paràsit.

Si, després de l’anàlisi efectuada, trobem algun anisakis en peix infiltrat, procedim a retirar-lo. Si en trobem diversos, descartem la peça del tot.

A Peix a Casa garantim la qualitat sanitària de tots els productes que comercialitzem. Si vols evitar el risc de patir Anisakis adquireix el teu peix a Peix a Casa, la teva peixateria online de confiança. El nostre objectiu és fer arribar a casa teva el peix de la millor qualitat perquè tu et dediquis només a gaudir a taula, amb plena tranquil·litat!