Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

Segons la FAO, el consum de peix supera cada any més de 100 milions de tones a nivell mundial. Aquesta quantitat de peix és essencial per a l’alimentació de dues mil cinc-cents milions de persones a tot el món. Una de les millors maneres d’aportar proteïnes a l’organisme.

El peix sostenible s’ha convertit des de fa anys en una prioritat per a multitud de països i organismes de tot el món. La sobreexplotació dels caladors pot posar en risc la viabilitat de moltes espècies i la seguretat alimentària de les regions vulnerables.

Per això, cada vegada es fan majors esforços per part de diferents organismes i governs perquè el consumidor entengui que consumir peix sostenible és una cosa beneficiosa a nivell de salut, econòmic i mediambiental.

Què és el peix sostenible?

Si atenem la definició que ens ofereix una de les organitzacions mediambientals més importants del món, com és Greenpeace, podem definir la pesca sostenible com:

Aquella que pot mantenir-se en el temps de manera indefinida sense posar en risc la viabilitat de les poblacions de les espècies marines que són objectiu de captura i sense provocar un impacte negatiu sobre altres espècies que formen part de l’ecosistema”.

Dins del concepte de peix sostenible, cal incloure alguns requisits perquè sigui considerat com a tal. Per exemple, el respecte de les talles mínimes en cada espècie, el compliment dels períodes de vedes o ús d’arts de pesca sostenibles.

El peix sostenible és necessari perquè en el futur hi hagi suficients recursos marins per a les generacions esdevenidores. Per això, és tasca de tots contribuir a la preservació de la pesca sostenible a través d’un ordenament d’aquesta activitat.

A més, la pesca sostenible és l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 14 de la llista de ODS que ha elaborat l’ONU. Una aposta decidida per la preservació i conservació dels oceans i les espècies marines que aquests alberguen.

Beneficis per a la salut de menjar peix sostenible

Menjar peix sostenible és una cosa beneficiosa per a la salut de les persones. El peix aporta proteïnes d’alta qualitat, vitamines A i D, així com una gran varietat de minerals com el iode, el seleni, el magnesi i el fòsfor, a més d’una gran aportació d’Omega-3.

Per a això, és fonamental que les espècies marines creixin amb normalitat i siguin capturades en el moment just per al seu consum. Només així aportarem al nostre organisme totes aquestes propietats i beneficis mentre evitem la desaparició d’espècies.

La sobreexplotació provoca un minvament en la qualitat de les espècies i en la varietat de peix disponible, així que és essencial apostar pel peix sostenible per a continuar mantenint aquest aliment en la nostra dieta de manera habitual.

Avantatges ambientals

La pesca sostenible aporta interessants beneficis a nivell mediambiental, dels quals podem destacar els següents:

  • Protecció de les espècies marines. Es respecta el medi marí i el ritme de reproducció de les diferents espècies per a garantir la seva supervivència i mantenir un equilibri poblacional.
  • Utilitza mètodes acurats. La pesca sostenible no realitza captures indiscriminades d’espècies.
  • Una menor contaminació. Es redueix l’ús d’energia mentre es redueix l’ús de químics. A més, genera menys residus amb la seva activitat.
  • Reduir el balafiament. La pesca sostenible empra els peixos morts per a crear subproductes d’origen marí com a farines. D’aquesta manera, contribueix a reduir el desaprofitament d’aliments.
  • Captures sostenibles. Es regeix sota diferents segells internacionals que afavoreixen la sostenibilitat i una gestió adequada de les captures en la mar.

Suport a la pesca local

Consumir peix sostenible és una de les millors maneres de donar suport a la pesca local. La majoria del peix que podem adquirir en peixateries tradicionals és de proximitat i sol tenir el seu origen en les llotges més pròximes.

És una manera de contribuir al manteniment de flotes de pesca locals que segueixen tècniques de pesca tradicionals que són mediambientalment sostenibles. A més, solen tenir un major compte amb les grandàries dels peixos per a evitar portar “pezqueñines” a les llotges.

Impactes econòmics

L’impacte econòmic de la pesca sostenible és molt important en multitud de comunitats pesqueres de tot el món. La pesca sostenible genera ocupacions d’una forma responsable i és essencial per al desenvolupament socioeconòmic de petites comunitats de pescadors.

S’estima que més del 90% de l’ocupació en la indústria pesquera el genera la pesca sostenible. La xifra d’empleats a nivell mundial se situa entorn dels 60 milions de treballadors. Una font d’ocupació que ens proveeix d’un aliment nutritiu i essencial en la nostra dieta.

Conclusió

Com podem comprovar, el peix sostenible és essencial per a la conservació de la fauna marina i els ecosistemes. Una manera de cuidar la nostra alimentació mentre vetllem per la sostenibilitat de les poblacions de tota mena d’espècies que és el nostre deure conservar.