Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

Saber què es menja a cada moment és imprescindible tant per la qualitat que puguin tenir els aliments com pel preu que es paga per ells. Passa en molts casos.

Per exemple, la diferència entre pop i potó és molt subtil per a qui no està gaire habituat a treballar amb aquestes matèries primeres. I no saber distingir-los pot fer que moltes vegades posis a la teva taula un aliment que no és exactament el que pensaves.

Si heu arribat fins aquí, segurament us esteu preguntant sobre el potó, què és i quines característiques té aquest animal semblant al pop, tant a nivell nutricional com a l’hora de treballar amb ell a la cuina.

Encara que molt semblants, tant físicament com en sabor, textura i beneficis, el cert és que tenir les eines per diferenciar-los perfectament és una cosa que cal valorar per ser conscient de quins ingredients s’introdueixen a la dieta diària.

El potó

Encara que al plat es pot treballar perquè no es diferenciï especialment del pop, el cert és que el potó és un animal marí ben diferent del seu company de vuit potes.

En realitat, potó és el nom que es dóna a un mol·lusc conegut també com calamar Humboldt. Es tracta d’un animal molt més habitual i fàcil de capturar que el pop i, per tant, més barat.

Els professionals de la gastronomia consideren que la carn del potó és interessant des del punt de vista culinari, però no és tan fina i suculenta com la del pop. No obstant, com les potes poden passar per les del pop, són molts els restaurants, locals de tapes i fins i tot peixateries que intenten fer passar el potó per pop.

Característiques

Quines són les principals característiques físiques que permeten diferenciar pop i potó? Aquest cefalòpode pot assolir els 2 metres d’alçada i arribar a pesar fins a 50 quilos.El seu cos es diferencia en dues parts molt clares: el cap, que està unit als tentacles, i el mantell, que és cilíndric i guarda els òrgans interns.

Aquest animal marí és molthabitual a les costes de països llatinoamericans com Xile, Perú i Mèxic, on cada vegada està sent més peix per a la venda internacional.

Encara que presenta un color rosat, molt diferent del vermellós fosc del pop, les potes i els tentacles poden ser confosos amb els d’un exemplar petit de l’octòpode més buscat del receptari mediterrani.

Valors nutricionals

El seu baix preu converteix el potó en una opció interessant, ja que sí que aporta beneficis gastronòmics i, sobretot, nutricionals. Per això, et recomanem no menysprear aquest aliment, sinó simplement extremar les cures perquè no t’ho venguin com a pop, a un preu més gran.

Un dels seus punts més particulars és el alt contingut en proteïnes que ofereix. A això se suma que la presència de greix als tentacles de potó és pràcticament inexistent. Això el converteix en un producte ideal per a esportistes o persones que volen baixar de pes.

Els minerals també hi són molt presents: ferro, calci i zinc són els principals que el potó aporta a l’organisme.

El pop

El pop és un animal molt present a la gastronomia nacional ia la dieta mediterrània. Tant que s’ha convertit en un dels ingredients més desitjats a causa del seu sabor, beneficis i textura, de manera que el preu és alt.

Els exemplars més grans de pop poden assolir els 10 quilos i mesurar fins a 1 metre de longitud. Habiten al litoral mediterrani ia la zona de l’oceà Atlàntic i posseeixen una gran intel·ligència, cosa que fa que la captura d’exemplars sigui encara més complexa i escassa.

Característiques

Un cap i vuit tentacles recoberts per dues files de ventoses us permetran identificar perfectament el pop, que a més és d’un color vermellós i rosat molt característic.

Els seus tentacles són tendres i saborosos, i per això és important diferenciar-los del potó, que també és un mos interessant, però no aconsegueix aquests matisos gastronòmics tan elevats.

Un punt molt cridaner de les característiques del pop és que és un animal que pot canviar de color segons el seu estat dànim. Així, és vermellós si està enfadat, blau quan presenta nervis i grisenc pàl·lid si té por.

Valors nutricionals

Sota greixos, amb una alta aportació de proteïnes de gran qualitat i amb poca presència de colesterol, el pop és un mos perfecte per a pràcticament qualsevol persona. p>La seva aportació calòrica també és molt assumible (70 kcal per 100 grams de pop) i presenta una alta concentració de minerals perfectes per a l’organisme dels comensals: iode, potassi, calci i sodi.

Per tot això, el pop és ideal per ajudar en processos de pèrdua de pes o manteniment. També està molt recomanat durant l’embaràs, ja que tots els minerals que aporta ajuden a prevenir espina bífida o retard mental als fetus.

Per últim, les persones amb àcid úric elevat poden gaudir d’aquesta mossegada del mar, a diferència del que els passaria amb altres mossegades com el marisc o els mol·luscs.

Conclusió

Conèixer la diferència entre pop i potó és interessant perquè convé saber què s’està menjant o què s’està comprant. Amb això és clar, no cal menysprear cap dels dos ingredients: tots dos tenen punts a favor (característiques nutricionals, sabor, preu) que poden fer-los interessants per a diferents elaboracions i moments.

Les característiques de sabor, textura i color t’ajudaran a distingir entre tots dos, ja sigui perquè te’ls serveixen en un restaurant o perquè les compres per cuinar-los a casa.

En tot cas, són ingredients que s’integren perfectament en una dieta equilibrada i que presenten moltes característiques que són ideals per mantenir la salut i millorar la varietat d’aliments que es consumeixen setmanalment.