Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Ha sigut una temporada de moltes comandes i molt treball i us estem molt agraïts. Però es moment de fer un descans per tornar amb les piles carregades. Es per això que estarem tancats del 1 al 25 d'agost, encara que podràs seguir fent la teva comanda durant aquest periode i triar data d'entrega.  Bon estiu!      

Descobreix les joies ocultes de l’oceà amb el temptador món de les escopinyes. Aquests petits i deliciosos mol·luscs han estat apreciats durant segles pel seu sabor únic i els seus beneficis nutricionals.

Tant si ets un entusiasta del marisc com un curiós amant de la gastronomia, acompanya’ns en un viatge per desentranyar els secrets de les escopinyes i explorar les meravelles culinàries.

Des de la seva frescor i preparació fins als beneficis per a la salut i la seva versatilitat culinària, aquest article et deixarà amb ganes de provar aquests meravellosos tresors del mar.

Què són les escopinyes?

Les escopinyes són petits mol·luscs bivalves comestibles coneguts pel seu sabor únic i la seva versatilitat en plats culinaris. Pertanyen a la família Cardiidae. Tenen una petxina ovalada i simètrica, amb estries fines i coloracions que varien entre tons grisos, marrons i cremes.

Aquests mariscs habiten a zones intermareales, és a dir, a àrees on la costa es troba amb el mar, i s’enterren a la sorra o el fang durant les marees baixes.

Quin valor nutritiu aporten les escopinyes?

Segons una investigació del Departament de Nutrició del Govern d’Espanya, les escopinyes són una rica font de proteïnes magres, ferro, zinc, seleni, vitamina B12 i àcids grassos omega-3. Contribueixen a una dieta sana i ofereixen un alt valor nutricional. Contribueixen a una dieta sana i ofereixen beneficis per a la salut del cor i la funció cerebral.

 

Escopinyes gallecs: Un tresor costaner

Les escopinyes gallecs són un apreciat menjar originari de les regions costaneres de Galícia, al nord-oest d’Espanya. Galícia és famosa per les costes escarpades, les platges verges i la rica biodiversitat marina.

mapa galicia

Hàbitat i recol·lecció

Les escopinyes gallecs habiten a les zones intermareales del litoral gallec, on l’Oceà Atlàntic es troba amb les costes escarpades. Aquestes zones es caracteritzen pels baixos intermareals i substrats sorrencs o fangosos, que proporcionen l’hàbitat ideal per al creixement i desenvolupament d’aquests exquisits mol·luscs. Les aigües riques en nutrients i la barreja única d’aigua dolça i salada d’aquesta regió contribueixen a l’excepcional sabor i qualitat de les escopinyes gallecs.

mariscadoras gallegas

La recol·lecció de les escopinyes és una tradició ancestral que requereix coneixements especialitzats i una acurada protecció del medi ambient.

Els recol·lectors, coneguts com a “mariscadors”, s’endinsen als aiguamolls durant les marees baixes, armats amb els seus rastellets o eines manuals.

Recol·lecten acuradament les escopinyes a mà, agafant només el necessari i garantint la sostenibilitat d’aquest preat recurs.

Denominació d’Origen Protegida (DOP)

Les escopinyes gallecs han obtingut reconeixement i protecció internacional a través de la seva designació com a producte amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Aquest prestigiós estatus garanteix que només les escopinyes recollides a les zones costaneres gallegues poden portar el nom de “escopinyes gallecs”.

La certificació DOP garanteix l’autenticitat, la traçabilitat i la qualitat superior d’aquests preuats mol·luscs, elevant encara més la seva reputació entre els entusiastes i els entesos del marisc.

Delícies culinàries

Les escopinyes són molt apreciades pel seu exquisit sabor i delicada textura. Sovint es gaudeixen en plats tradicionals com el Pop a la Gallega o l’Empanada de Berberechos. La senzillesa de la seva preparació permet ressaltar el sabor natural de les escopinyes, creant una experiència culinària alhora rústica i refinada.

berberecho

Al vapor, bullits o inclosos en saborosos guisats mariners, les escopinyes proporcionen un sabor a mar únic de la regió costanera gallega. El seu sabor salat i lleugerament dolç, i la seva carn tendra els converteixen en un ingredient molt apreciat tant a la cuina local com a la internacional.

Quant duren les escopinyes fresques a la nevera?

Les escopinyes fresques s’han de consumir en els 1-2 dies següents a la compra. Es recomana guardar-los a la nevera en un recipient transpirable o coberts amb un drap humit per mantenir la seva frescor. Assegureu-vos de comprovar la data de caducitat a l’envàs si les escopinyes estaven preenvasades.

Com saber si les escopinyes estan en bon estat?

Per determinar si les escopinyes estan en bon estat, fixa’t en els signes següents:

  • Les petxines han d’estar ben tancades o tancar-se en copejar-les.
  • Les escopinyes fresques han de tenir una agradable olor salobre a mar.
  • Evita les escopinyes amb petxines esquerdades, trencades o danyades.
  • Les escopinyes que no s’obrin després de la cocció s’han de rebutjar.

Què passa si les escopinyes estan obertes?

Si les escopinyes estan obertes abans de la cocció, colpegeu-les suaument sobre una superfície dura. Si no es tanquen, indica que les escopinyes són mortes i s’han de rebutjar. Les escopinyes viues tancaran bé les valves en copejar-les o en exposar-les a l’aire.

Com es congelen les escopinyes?

No es recomana congelar les escopinyes, ja que pot afectar significativament la seva textura i sabor. Les escopinyes es gaudeixen millor fresques i s’han de consumir poc després de comprar-les. Si et sobren escopinyes cuites, treu-les de les seves petxines, col·loca’ls en un recipient hermètic i guarda’ls al congelador fins a 3 mesos.

Què conté el líquid de les escopinyes?

El líquid que es troba dins de les petxines de les escopinyes sol anomenar-se “licor d’escopinyes” o “suc d’escopinyes”. És una combinació d’aigua de mar, sucs naturals de les escopinyes pròpies i qualsevol líquid alliberat durant el procés de cocció. El líquid de les escopinyes és saborós i es pot utilitzar en salses o brous per realçar el sabor dels plats.

Què fer amb l’aigua d’escopinya?

L’aigua d’escopinya, és a dir, el líquid que s’allibera durant la cocció, es pot utilitzar per realçar el sabor de diversos plats de marisc. Es pot incorporar a salses, vins o vins per afegir un sabor salat i saborós. Assegureu-vos de colar l’aigua de les escopinyes i eliminar qualsevol sediment o impuresa abans d’utilitzar-la a les receptes.

Quins beneficis aporten les escopinyes a l’organisme?

Les escopinyes ofereixen diversos beneficis per a l’organisme a causa de la seva composició nutricional. Són una rica font de proteïnes magres, ferro, zinc, seleni, vitamina B12 i àcids grassos omega-3. Aquests nutrients contribueixen a una dieta saludable i ofereixen beneficis com ara la millora de la salut cardiovascular, la funció cerebral i el suport al sistema immunològic.

Conclusió

És evident que aquests humils mol·luscs tenen molt a oferir. Des del seu delicat gust de salmorra fins al seu impressionant perfil nutricional, les escopinyes proporcionen una deliciosa experiència culinària alhora que milloren la nostra salut.

Ja sigui en un guisat tradicional de marisc, en un refrescant plat de pasta o sols, les escopinyes afegeixen un toc de màgia costanera a qualsevol àpat.

Així que la propera vegada que vegi aquestes petites meravelles a la peixateria, no dubti a endur-se a casa el sabor de l’oceà i assaborir l’irresistible encant de les escopinyes.

Abrir chat