Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Portem moltes setmanes de pujades de preus del salmó a tot arreu. Això és a causa de l'alta demanda mundial amb països com la Xina que cada cop en consumeixen més, i part d'Amèrica del Sud i els Estats Units que estan comprant a Europa, ja que la producció de Xile aquest any ha sofert una davallada molt important. A Peix a Casa som experts en salmons, i no tots són iguals, ja que els seus mètodes d'extracció i producció són diferents segons d'on vinguin. És per aquesta raó que hem aconseguit un salmó excel·lent a un preu més baix. Clic AQUí per emportar-te un salmó de qualitat extra. APROFITA ARA!      

El lluç (Merluccius) és un dels peixos més populars del nostre país. Es tracta d’un peix ric i nutritiu que es pot localitzar en diferents parts del món. Encara que existeixen diferents varietats, el lluç europeu és un dels més saborosos i fàcils de trobar al Mediterrani i el nord de l’Atlàntic. Coneixem més detalls sobre el seu valor nutricional i els beneficis per al nostre organisme.

Característiques del lluç

Hi ha moltes raons per menjar lluç, sobretot, perquè es tracta d’una font d’energia saludable que agrada tant als més grans com als nens de la casa. Les vitamines del tipus B ens aporten molts beneficis a l’organisme. Però, el millor és saber diferenciar i conèixer les seves característiques quan anem a fer la compra.

  • Hàbitat. El lluç habita en les aigües fredes i temperades de l’oceà Atlàntic. Està present des de les costes de Noruega fins al sud d’Argentina i Xile. Encara que el seu hàbitat és molt ampli perquè es tracta d’un peix migratori. A Espanya abunda a l’Atlàntic nord, el Cantàbric i Mediterrani.
  • Morfologia. El seu cos és allargat i presenta una boca gran amb dents bastant afilades. El seu color és gris fosc, marró o negrós, encara que adquireix tonalitats platejades a la regió ventral.
  • Mides i pes. Aquest peix sol mesurar entre 40 a 70 cm, encara que alguns exemplars superen el metre. Quan són joves, en funció de la seva mida, reben el nom de carioques, pescadilles o pijotes. El seu pes pot estar entre els 2 kg a 10 kg aproximadament.

Els beneficis del lluç

El lluç conté moltes propietats que el converteixen en un dels principals aliments de la nostra dieta. Forma part dels peixos blancs amb Omega-3 marí, un percentatge de greix inferior al 3 % i alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic. A més, els seus minerals i la vitamina B12 són molt favorables per mantenir un organisme saludable.

  • Redueix els riscos de malalties cardiovasculars. Segons la Federació Espanyola de Nutrició (FEN), els àcids grassos poliinsaturats omega-3 disminueixen els factors de risc de malalties cardiovasculars.
  • Disminueix els nivells de colesterol. És un aliment que contribueix a disminuir els nivells de colesterol i els triglicèrids plasmàtics.
  • Millora el sistema nerviós. L’àcid gras omega-3 és molt beneficiós per al desenvolupament i manteniment cognitiu.
  • Adelgazament. Com que el lluç és ric en proteïnes d’alt valor biològic és una bona alternativa per a una dieta d’adelgazament.
  • Prevenció del càncer. Alguns dels minerals, especialment el seleni i fòsfor, poden prevenir alguns dels tipus de càncer, segons els estudis realitzats.
  • Enforteix els ossos. El fòsfor intervé en la formació i l’enfortiment dels ossos i el desenvolupament dels dents, entre altres funcions.

Tipus de lluç

Existeixen diferents tipus de lluç, encara que algunes varietats són més populars que altres. A més, la captura depèn de l’estació de l’any, per això, alguns exemplars es pesquen de juny a setembre, en canvi, altres, al llarg de l’any. No obstant això, una àmplia majoria dels que arriben a la taula pertanyen a la subfamília Merluccius.

  • El lluç europeu té aparença cilíndrica, el seu cos és fi i allargat, i el cap és pla.
  • El lluç argentí té el cos fusiforme i allargat i la seva tonalitat és més daurada que la resta de les espècies. La seva pesca té lloc de febrer a novembre.
  • El lluç austral té el cos allargat i compta amb una boca molt gran i dents a les mandíbules. És una espècie de grans dimensions, ja que arriba a mesurar fins a 120 cm.
  • El lluç del Pacífic destaca per la seva cap és curta i té nombroses escales a la línia lateral. Encara que, a la membrana nasal i el llagrimal no existeixen.
  • El lluç africà es localitza a Angola, Senegal, la Costa de Namíbia i Ciutat del Cap. Algunes d’aquestes espècies són més resistents als anisakis i els seus exemplars són de major mida.

En definitiva, el lluç és un dels plats més populars en la nostra gastronomia i està present a la majoria de les pe