Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

El peix és un dels aliments imprescindibles en una dieta equilibrada i sana. Com passa amb la carn, no tots els animals aquàtics són iguals: saber com diferenciar peix blau i blanc, quines característiques tenen cadascun i què aporten a l’organisme dels comensals és essencial.

Aquesta distinció us servirà per aconseguir que la ingesta sigui adequada a les vostres necessitats ia treure el major partit a tots els peixos, ja que les vostres peculiaritats els faran adequats per a un tipus de cocció, un acompanyament diferent o un mètode de conservació específicament pensat per a cada peix.

T’ensenyem com distingir els diferents tipus de peixos, quines característiques tenen cadascun i, a més, els valors nutricionals i l’interès gastronòmic que tenen, depenent de si parlem de peix blanc o peix blau.

Com distingir-los?

No cal tenir grans coneixements de la fauna marina per diferenciar entre els dos tipus de peix existents: el blau i el blanc. Tenint en compte unes simples característiques físiques, és possible distingir-los gairebé sense cap problema.

El primer que cal tenir en compte és que l’peix blau és molt més gras que el peix blanc. Aquesta característica essencial us ajudarà a decidir de quin tipus de peix es tracta amb només una ullada.

D’una banda, tindràs el peix blau, que presenta aquesta tonalitat a la pell exterior. Simplement observant la zona escamada d’aquests exemplars podràs comprovar l’existència d’aquestes brillantors blavoses que et donaran la primera pista sobre la seva tipologia. El peix blanc, per part seva, no presentarà aquests reflexos.

Però n’hi ha més: fixar-se en l’aleta final, la que utilitza el peix com a “timó” i que oficialment s’anomena aleta cabal, acabarà per confirmar si es tracta de peix blau o de peix blanc .

Com? Gràcies a la forma: si l’aleta té forma d’una C, amb els extrems esmolats i molt arquejada, estareu davant d’un exemplar de peix blau. Tot el que variï d’aquesta descripció serà considerat peix blanc, tret de poques excepcions.

La carn de l’interior us oferirà l’última eina per fer una diferenciació sense equívocs: en el cas del peix blanc o magre, la carn sempre serà blanca. L’altre tipus de peixos presenta una gran varietat de color a la seva carn, que pot variar des del potent taronja dels salmons al granat de la tonyina vermella.

Gràcies a tots aquests punts de confirmació és possible diferenciar fàcilment el peix blau i el blanc. I, per tant, triar cadascun d’ells depenent del plat que es vol preparar, la resta d’ingredients, el procés de cuinat, etc.

Exemples de peix blau: llistat

Encara que no ho sàpigues, segurament ets una persona que consumeix peix blau de manera habitual. Aquests són els tipus de peix gras més presents als mercats ia les cuines d’Espanya:

  • Seitó
  • Bonic del Nord
  • Caballa
  • Tonyina
  • Arencada
  • Anguila
  • Sardina
  • Salmó
  • Peix espasa o emperador
  • Palometa

Característiques del peix blau

Com ja he avançat, el caràcter més cridaner —i que s’ha de tenir en compte— del peix blau és el seu alt contingut gras respecte a la resta d’aliments d’origen marí o fluvial.

>

La presència de greix al cos de qualsevol exemplar de peix blau és alta: se situa entre el 5 i el 25 % del múscul. Una explicació d’això és que solen ser exemplars que viuen a aigües molt fredes i, per tant, necessiten aquesta quantitat de matèria grassa per gaudir del seu hàbitat.

Valors nutricionals del peix blau

Sempre que es parla que el peix blau té més greix que el blanc, la majoria de persones considera directament que, per aquest motiu, anguiles, tonyines o seitons són més perjudicials per a la salut que un altre tipus de peix.

p>

El cert és que no ha de ser així.El greix d’aquest tipus de peixos és saludable i, sempre que es consumeixi de manera controlada i sense fer excessos, aporta nombrosos beneficis per a l’organisme dels consumidors.

Un d’ells és el tan buscat omega-3, essencial per al control del colesterol i per reduir la presència dels triglicèrids a la sang.

A més, el peix blau ajuda a millorar la salut neurològica i aporta proteïnes d’alta qualitat, que destaquen per portar a l’organisme tots els aminoàcids essencials.

Finalment, cal posar en valor la injecció de vitamina A, E, D i B12 que el consum d’aquests peixos blaus ofereix als que en gaudeixen.

Exemples de peix blanc: llistat

El peix blanc també és present a les dietes quotidianes de la majoria de famílies espanyoles. De fàcils coccions i amb una gran varietat, són ingredients molt habituals al receptari de la dieta mediterrània.

  • Bacalladeta
  • Rape
  • Raia
  • Llusa
  • Mero
  • Llenguat
  • Lubina
  • Orada
  • Capret
  • Besuc

Característiques del peix blanc

Menys gras que els tipus blaus,el peix blanc no supera el 2% de greix. Aquesta se sol acumular, a més, al fetge d’aquests animals, cosa que fa que la carn sigui més lleugera a l’hora de consumir i que la digestió sigui més ràpida i agradable.

L’absència gairebé total de greix en aquests exemplars pot estar degut, segons indiquen els estudis biològics, a les característiques vitals pròpies. Es tracta d’animals que viatgen molt menys durant la seva vida, per la qual cosa necessiten una aportació greixosa per a aletejar.

Valors nutricionals del peix blanc

Quins beneficis des del punt de vista de la salut aporta el peix blanc? El primer és que es tracta d’un aliment molt complet que, a més, gairebé no conté greix. Sí que contenen, però, nombrosos aminoàcids essencials i minerals com el fòsfor, el iode, el calci o el ferro.

És un aliment amb poques calories, cosa que el converteix en l’elecció perfecta en cas de dietes i processos de pèrdua de pes. També és una excel·lent opció quan cal tenir cura de la dieta per una malaltia, ja que és fàcilment digerible.

Conclusió

Una vegada que has après a diferenciar entre peix blau i peix blanc, és important que tinguis clar que sempre que la compra sigui de qualitat i en establiments de confiança, cap d’aquests tipus de peixos ha de ser perjudicial per a l’organisme .

Molt al contrari: el consum tant de peix blau com de peix blanc ha de ser habitual i igualar o superar les 4 dosis setmanals. Ambdós tipus de peix ajuden a mantenir una dieta excel·lent, a millorar la salut ia reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, obesitat i altres problemes greus en el dia a dia.