Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Artesanals, fetes per nosaltres. Sense conservants, sense gluten, sense sal.      

Si ets un aficionat a la gastronomia ia l’alta cuina i et ve de gust comprar caviar i gaudir-ne de la forma correcta, és important que tinguis clars alguns coneixements bàsics de com servir aquest menjar per evitar malbaratar aquest luxós aliment i potenciar el seu sabor únic i incomparable.

Menjar caviar requereix certs modals gastronòmics, servir aquest mos necessita coneixements específics sobre el caviar i dels diferents detalls sobre la seva presentació.

Presentació del caviar

El caviar se serveix generalment en porcions petites sobre una torrada de pa blanc, una galeta de sal o una rodanxa de cogombre. També es pot servir en un bol fondo i menjar-ho amb una cullera de plata.

Tradicionalment, el caviar se serveix sobre blinis, que són mini tortitas russes fetes de blat sarraí. Els blinis actuen com un plat comestible que té un sabor discret. Per això, són perfectes per servir el caviar com a canapè.

caviar blinis

Recipient per al Caviar

El primer pas per servir caviar és triar el recipient adequat.

El recipient ha de ser fred perquè el caviar mantingui la temperatura. Es pot fer servir un bol de vidre o una cullera de plata.

Fred, molt fred

És recomanable servir el caviar sol i molt fred (entre 0 i -3 ℃) i preferiblement en un bol no metàl·lic encaixat dins un altre de més gran ple de gel picat.

recipiente caviar

Cal evitar els bols i utensilis de plata i metall degut a l’oxidació, que pot donar un sabor metàl·lic en caviar. Les millors opcions són els servidors i utensilis de vidre, os o, si vols imitar la forma tradicional, de nacre o or.

En general, no es recomana transferir els ous de la llauna a una font de servir perquè poden trencar-se, tret que es tingui molta cura en fer-ho.

Quan s’ha triat el recipient, s’ha de col·locar una tovallola de lli al fons. Això es fa per evitar que el caviar es fongui.

Quan el caviar és al recipient, cal afegir una mica d’oli d’oliva. Aquest oli ajudarà a mantenir el caviar fresc.

Quines begudes mariden amb el caviar?

El caviar és un dels millors maridatges per a les begudes alcohòliques. La tradició de la cuina russa recomana que els ous de peix se serveixin amb vodka ben fred; el xampany i el vi han de deixar-se per a les postres. Tot i això, els europeus consideren que el xampany i el vi són maridatges molt més adequats a la cultura europea per al caviar.

Hi ha tipus específics de vi i escumós que combinen amb determinats tipus de caviar. Us recomanem algunes d’aquestes combinacions:

  • Chardonnay i caviar de beluga, osetra i esturió blanc;
  • Cabernet Sauvignon i caviar d´esturió blanc.
  • Sauvignon Blanc i caviar de peix blanc daurat, salmó i truita;
  • Brut & Caviar d’esturió o Freses de Tobiko;
  • Blanc de Blanc & Freses de salmó, truita i esturió blanc;
  • Blanc de Noir & Caviar de Beluga, Caviar d’Oscietra;
  • Sparkling Rosé & Beluga, Caviar d’Oscietra;
  • Pinot Noir & Salmón, Peix Blanc Daurat, Caviar d’Esturió Blanc;
  • Rosé & Trucha i Caviar de Peix Blanc Daurat, Esturió Blanc, qualsevol Caviar Negre.

Com guardar el caviar

El caviar s’ha d’emmagatzemar en un recipient hermètic a la nevera. Si el caviar és en una llauna, aquesta ha d’estar ben tancada i tenir molt en compte la data de caducitat abans d’obrir-la.

Com es menja el caviar

Hi ha moltes maneres de gaudir del caviar. Es pot servir només amb una cullera de plata, amb una rodanxa de llimona o amb una torrada. Algunes de les formes més populars de gaudir del caviar són:

  • Caviar amb ou: L’ou cuit i el caviar es barregen i se serveixen sobre una torrada.
  • Caviar amb pasta: El caviar es barreja amb pasta i se serveix calent o fred.
  • Caviar amb arròs: El caviar es barreja amb arròs i se serveix calent o fred.
  • Caviar amb pollastre: El caviar es barreja amb pollastre i se serveix calent o fred.

A l’estil rus
L’estil rus de menjar caviar igual no és tan refinat però igual de gustós, només has de tallar un tros de pa (millor pa de sègol negre), untar generosament amb mantega, no facis servir margarina. Estendre una capa de caviar sobre el pa untat amb mantega i ja en tens, està deliciós.

caviar ruso

Etiqueta per menjar caviar

Quan estiguis entre amics, potser no t’has de preocupar massa per menjar caviar amb l’etiqueta adequada. No obstant això, si sou en un restaurant d’alta cuina, és possible que vulgueu seguir el protocol adequat.

  • No mengis gaire quan et serveixin caviar com a entremés, per molt que t’estimi el seu deliciós sabor. Es considera una grolleria menjar més duna porció.
  • No masteguis el caviar, ja que perdràs gran part del seu sabor. Utilitza la llengua per sentir les boletes d’ous de peix i assaborir-les.
  • Dóna-li petites mossegades en caviar. És un producte car i cal assaborir-lo i gaudir-lo, no engolir-lo.

És important recordar que el caviar no s’ha de presentar com a plat principal degut a la seva intensa combinació de sabors. Per això, recomanem utilitzar el caviar com a aperitiu, que és la manera tradicional de servir el caviar.

Ara que ja saps com menjar caviar, pots afegir aquest menjar gourmet als teus sopars i dinars amb amics i familiars. A Peixacasa pots trobar caviar fresc i de qualitat, ous de peix i cistelles de regal gurmet.