Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Ha sigut una temporada de moltes comandes i molt treball i us estem molt agraïts. Però es moment de fer un descans per tornar amb les piles carregades. Es per això que estarem tancats del 1 al 25 d'agost, encara que podràs seguir fent la teva comanda durant aquest periode i triar data d'entrega.  Bon estiu!      

Els mariscs són un dels productes del mar més apreciats, encara que no sempre sabem diferenciar amb exactitud cada tipus, sobretot si no tenim el paladar entrenat. Saps que hi ha una gran diferència entre centollo i centolla? Depenent dels teus gustos, preferiràs un o altre per portar a la teva taula. A la teva peixateria de confiança et poden assessorar perquè escullis el que més t’agradi, però si vols aprendre a distingir-los com un expert, t’expliquem totes les claus.

Espècie

El cabra nom científic, Maja esquinado és un crustaci de grans dimensions. A Espanya, es captura tant a ports mediterranis com a l’Atlàntic. Aquest crustaci és molt valorat des del punt de vista gastronòmic i és habitual servir-lo en celebracions i èpoques festives. Depenent de si és mascle o femella, canvien les seves característiques físiques i organolèptiques.

Capàs

El la centolla o cabra amb una closca rugós, amb múltiples protuberàncies anomenades tubercles i pilositats. El rostre està compost per dues grans espines amb forma de “V”. El color va de vermellós a ataronjat. La cranca en coure-la és més taronja que la cranca.

Diferències entre cabra i cranca

Foto d’una centolla o cabra

Una diferència entre la centolla i el centollo significativa és la forma de la closca. El cabra té una tapa o ventre més allargat i estret. És més pla i té forma triangular.

La cranca presenta un engruiximent a la zona ventral i la seva forma és més ovalada i llisa. Això és degut a que la cranca guarda els seus ous en aquesta zona, per la qual cosa necessita més espai.

Dins la closca s’allotgen els corals, una de les mossos més exquisides d’aquest crustaci. El corall de les femelles és de color vermell i el corall dels mascles és més fosc, de tons marronosos.

centollo

Foto d’un Centollo

Una dada curiosa és que quan les femelles estan plenes, és a dir tenen corals, els mascles estan buits i viceversa. La temporada en què les femelles són plenes és entre setembre i març. Per tant, els mascles estan plens entre abril i agost.

Potes

Tant mascles com femelles tenen 5 parells de potes cobertes de vellositats. Si ens fixem en les queixals o pinces, veurem que les dels mascles són més grans i fortes que les de les femelles.

Les potes del cabra són més gruixudes mentre que la cranca té potes més fines, curtes i febles. Per tant, la carn de les potes del cabra és més abundant i amb un sabor més potent a mar. Les potes de la femella són menys carnoses i amb un sabor menys intens.

Mida

El cabra és un crustaci gran. Podeu assolir els 20 centímetres de diàmetre en el cas dels mascles i 15 en les femelles. La longitud pot superar els 25 centímetres.

Els centelles poden arribar a pesar fins a 4 quilos, mentre que les centelles no sobrepassen els 2,5 quilos.

És cert que la femella té un cos més engruixat, però el mascle és significativament més gran, amb potes més llargues i té més carn, per la qual cosa el seu rendiment és més gran a la cuina.

Hàbitat

El cabra i la cranca viuen tant al Mediterrani com al Atlàntic. A Galícia es crien espècimens d’excepcional qualitat i fama mundial. Però en altres ports també hi trobem cabells i centelles de gran valor, com és el cas d’Andalusia, on es dóna a tot el litoral.

El cabra viu a fons rocosos i profunds, mentre la cranca prefereix fons més arenosos ia menor profunditat.

Consum a Espanya

Les centolles són més consumides a Espanya, sobretot en els mesos en què estan plenes, ja que els seus coralls són més valorats que els del cabra.

Conclusió

La diferència entre cabra i cranca és fàcil d’aprendre. Però quina és millor? Moltes persones pensen que la cranca és de més qualitat a causa de les seves corals.

La carn del cabra és més seca i fibrosa. Compta amb un sabor més subtil i suau que la de la femella. Però en el cas de les potes, la carn és més intensa i sucosa.

La cranca té un sabor molt intens a mar quan és plena. A més, és més sucosa. Però les potes tenen poca carn i de sabor més suau.

Si parlem de quantitat, la cranca guanya. Els exemplars són més grans i tenen més carn. S’estén més que la cranca.

Els corals de la cranca són més abundants i apreciats. El seu sabor és molt marí i potent. A més, el color és més atractiu i vibrant.

Els mascles també tenen corals durant els mesos entre l’abril i l’agost, però no són tan valorats com els de les centelles.

La diferència entre cabra i cranca és clara. Triar entre l’un i l’altre és qüestió de gustos, encara que a Espanya es prefereix generalment el consum de les femelles. Això sí, perquè la cranca estigui en el seu millor moment, cal consumir-la quan és plena. Si no, tindrà menys carn i és preferible comprar cabra.

Abrir chat