Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Artesanals, fetes per nosaltres. Sense conservants, sense gluten, sense sal.      

A moltes zones de costa encara queden pescadors locals, d’aquells de tota la vida que treballen el mar generació rere generació, encara que ara estan en perill per molts factors com la competència, el turisme o la sobrepesca.

Nosaltres podem posar el nostre gra de sorra a l’hora de recolzar-los. Només cal comprar els seus productes, que són de millor qualitat que els que podem trobar als hipermercats.

A més, no hem d’oblidar que amb aquesta acció ajudem l’economia local, que es beneficia si els pescadors tenen diners per gastar en altres negocis de la zona.

Raons per donar suport als pescadors locals

Hi ha moltes raons perquè donem suport als pescadors del nostre entorn, però sent egoistes, una de les principals és la frescor i la qualitat del peix, la qual no trobarem enlloc més.

El pescador local ens porta les peces només capturar-les, per la qual cosa, en menys d’un dia des de la seva extracció, les podem tenir a taula. A més, coneixen els seus clients i tracten amb ells cara a cara, per la qual cosa preserven la qualitat dels peixos.

Saben com n’és d’important conservar el gènere d’una manera adequada, així que podem menjar peix que no podríem comprar mai en un supermercat.

Impacte comunitari del suport

Si comprem als pescadors locals, el que estem fent és ajudar la comunitat de la manera següent:

  • Aconseguim preservar llocs de treball.
  • Es fixa una població que, altrament, hauria d’emigrar.
  • Conservem les tècniques de pesca ancestrals.
  • Ajudem a conservar coneixement, el que ara s’anomena patrimoni immaterial.
  • Mantenim la cultura local i contribuïm a evitar el turisme massiu.

Beneficis ambientals

Els beneficis ambientals són evidents, ja que la pesca tradicional és molt més sostenible. Aquí no veiem enormes vaixells amb xarxes d’arrossegament, sinó pescadors que fan servir xarxes petites.

Aquest tipus de pesca és selectiva, pel fet que fins i tot arriben a utilitzar tècniques que impliquen capturar els peixos un per un, deixant anar els que no vendran, sigui per la seva mida o perquè no tenen valor al mercat.

Sense adonar-nos-en estem evitant la sobreexplotació del mar, un problema que està portant algunes espècies a l’extinció, ja que les grans empreses no tenen la mateixa cura que els pescadors de tota la vida. L’empremta de carboni també es redueix de manera enorme. Comprem peix que s’ha capturat a prop de la costa i que no recorre gaire distància: es pot dir que va de l’aigua a la taula. Amb això estalviem milers de tones de CO₂, que altrament anirien a parar a l’atmosfera.

Avantatges econòmics

La compra de peix de km 0 comporta una sèrie d’avantatges econòmics que es noten a la comunitat on vivim:

  • Els diners es queden a la comunitat, ja que els pescadors gasten en altres negocis locals, com ara botigues o restaurants.
  • Paguen impostos a Espanya, a diferència del que passa amb les empreses internacionals.
  • Tenen preus competitius
  • El seu tipus de pesca és compatible amb el turisme responsable.
  • Es fomenta la inversió local, per exemple, en la millora dels ports.

Desafiaments que enfronten els pescadors

Els pescadors locals estan en un període clau per a la seva supervivència, de manera que els hem d’ajudar en tot el que puguem.

Competència de les multinacionals

Un dels principals desafiaments ve de fora, de les multinacionals que pesquen milers de tones cada any a alta mar amb tècniques com les de l’arrossegament.

Ens porten un peix de pitjor qualitat, ultracongelat i amb unes propietats nutricionals de pitjor qualitat, però moltes vegades amb preus més baixos que fan que els comprem.

El turisme

El turisme és una cosa que podria beneficiar els pescadors, per exemple, usant els vaixells per fer tours quan no hi hagi activitat pesquera.

Tanmateix, a moltes localitats s’estan desenvolupant ports esportius que fan que els pescadors de tota la vida es quedin sense lloc on amarrar els seus vaixells.

Si no ho remeiem, a moltes zones, els pescadors locals desapareixeran a causa del tancament dels ports pesquers.

La desaparició de moltes espècies

Moltes de les espècies de peix que mengem estan a punt de desaparèixer i no per culpa dels pescadors locals, sinó pels grans vaixells que pesquen gairebé sense control en aigües internacionals.

Cada vegada són més comunes les vedes o les moratòries en les captures, que poden durar mesos i arruïnar els pescadors que tots coneixem.

Conclusió

Els petits pescadors estan a punt de desaparèixer i ens podem fer molt per evitar-ho. Amb accions tan senzilles com donar-los suport comprant els seus productes sempre que ens sigui possible, garantim la seva supervivència, contribuïm a l’economia local i fem un pas més en la conservació del medi ambient.