Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

El musclo del delta de Peix a Casa és un musclo especial, exclusiu i seleccionat entre les millors qualitats recol·lectades a les batees del Parc Natural Delta de l'Ebre, Reserva de la Biosfera. El musclo del Delta ja és conegut per la seva qualitat i rendiment de carn, però per al nostre musclo se selecciona aquells més grans i amb més carn. És la selecció de la millor qualitat. El seu sabor és únic! La producció és temporal, la campanya comença a l'abril i acaba al juliol i és un producte de proximitat i KM0. Consumint musclo de Delta de l'Ebre gaudim d'un producte de gran qualitat i sabaor i reduïm l'empremta de carboni!. Clic AQUí per afegir musclo de Delta a la teva compra. APROFITA ARA!      

El peix espasa és una criatura realment fascinant, la seva gran mida el converteix en una espècie imponent capaç de devorar diferents tipus de peixos al seu pas.

La seva presència al mar és realment captivadora i amb el pas del temps els seus usos a les arts culinàries s’han estès fins a convertir-se en una estrella per a la gastronomia.

Es tracta d’una espècie que pot arribar a pesar fins a 100 kg i que és present en múltiples receptes amb ingredients marins.

Al llarg d’aquest post t’explicaré múltiples característiques sobre el peix espasa, detalls sobre el seu hàbitat natural, usos culinaris i dades curioses que no t’has de perdre. Aquí anem!

Característiques físiques del peix espada

El principal tret diferenciador d’aquesta espècie és la seva boca llarga i aplanada que simula una mena d’espasa, gràcies a aquesta característica ha adoptat aquest nom popular amb el qual se’l coneix al peix xiphias gladius.

El peix espasa també es coneix com peix emperador, mako, agulla paladar i espadar-te. Es tracta d’una espècie cartilaginosa que una vegada assoleix la seva vida adulta perd totes les escates i les dents.

Encara que aquesta condició natural del seu creixement pot fer-lo veure com un peix esmunyedís i fins i tot indefens, la veritat és que la formació de la boca i la gana voraç el converteix en una espècie summament depredadora.

Quant a la seva mida, aquesta espècie pot assolir fins als 100 centímetres de longitud i al voltant del seu pes hi ha espècies colossals que poden arribar a pesar fins a 130 kg.

El seu cos està proveït amb unes aletes espinoses, però a diferència d’altres espècies no compta amb aletes pèlviques.

Aspecte i curiositats del peix espasa

D’altra banda, aquesta espècie sol presentar una gamma de colors com a blau fosc, gris fosc o negre a la majoria del seu cos. Tot i això, a la zona del ventre sol presentar una tonalitat blanquinosa o platejada.

Una dada curiosa és que els peixos espasa femelles solen ser més voluminosos i pesants que els exemplars mascles, hi ha hagut alguns casos d’albiraments d’espècies d’aquesta mena que arriben a arribar als 5 metres.

El seu temperament salvatge en conjunt amb les dimensions colossals fan que la tasca de pesca d’aquesta criatura marina pugui ser una mica complicada.

No obstant això, és una criatura força demandada a causa del seu deliciós sabor i gran carnositat. La seva pesca continua sent molt activa, encara que es duu a terme seguint tècniques molt específiques.

Hàbitat natural i comportament

El peix espasa té el seu hàbitat natural als oceans temperats i tropicals, es poden albirar aquestes espècies a múltiples platges.

En general, és una criatura marina que habita a les profunditats del mar, encara que al voltant del seu comportament s’ha apreciat que durant el dia es mantenen les profunditats i durant la nit emergeix una mica més cap a la superfície.

La zona de l’Atlàntic i del Mediterrani sol estar proveïda per aquesta fascinant espècie cartilaginosa, encara que el peix espasa també es pot trobar a altres regions com al Mar Negre.

Una característica clàssica sobre aquest tipus de peixos és la seva capacitat migratòria, així que no solen romandre en un sol lloc sinó que constantment van canviant el seu hàbitat a l’oceà.

Però, què tan profund al mar habita aquesta espècie? És una característica que pot variar depenent principalment de la temperatura de l’oceà; els peixos d’aquest tipus poden nedar en profunditats que van des dels 200 fins als 800 metres.

Als mesos entre juny i setembre és comú que el peix espasa estigui en el seu període de reproducció, i just durant aquesta temporada solen pondre els ous mentre són custodiats per altres espècies per protegir-se dels depredadors.

pez espada

El peix espasa a la pesca i conservació

El peix espasa assoleix la seva maduració reproductiva al voltant dels dos anys, generalment en les activitats de pesca es pretén assolir aquesta espècie a la seva vida adulta per aprofitar la seva colossal grandària i permetre que ja hagi deixat una descendència.

Tot i això, és habitual que durant la pesca es capturin espècies d’aquest tipus de diferents mides encara que de per si es tracta d’un tipus de peix força gran i pesat.

Molts països voltants a la Costa del Pacífic i de l’Oceà Índic aprofiten la pesca del peix espasa prenent en consideració que es tracta d’una mena de gran valor comercial.

En general, és una criatura que tendeix a ser costosa sobretot pel complicat que resulta la seva captura prenent en consideració les seves dimensions i el seu temperament voraç i agressiu.

Només hi ha tres atributs que permeten que aquest sigui un peix de gran valor per a la pesca, la seva gran mida, els usos estesos al món gastronòmic i la seva innegable demanda.

Mesures ideades per a la sostenibilitat de l’espècie

Si bé és cert que el seu valor roman molt vigent al mercat espanyol ia altres regions d’Europa, amb el pas del temps s’han aplicat algunes mesures per promoure la sostenibilitat d’aquesta espècie a causa de les tasques excessives de pesca.

Potser una de les dades més exigents al voltant de les mesures per a la conservació d’aquesta espècie és que la pesca només és admesa quan es tracta d’exemplars de almenys 100 centímetres i que ronden mínim els 12 kg.

D’aquesta manera, els peixos més petits i que probablement encara no han assolit el seu nivell de maduració i capacitat reproductiva no es poden capturar, això en una iniciativa que pretén garantir la continuïtat de l’espècie.

D’altra banda, els ens competents també van impulsar la prohibició de la pesca amb xarxa de deriva i s’ha suggerit imperiosament la utilització de ganxos circulars.

En general, són nombroses les mesures que s’han imposat com a manera d’evitar l’afectació sobre aquesta espècie. Però una de les accions més importants va tenir lloc el 2018 després de l’aprovació del “Pla de l’Espasa de la Mediterrània”.

El peix espasa a la gastronomia

El peix espasa és un ingredient infaltable en la gastronomia mediterrània, i això és degut a les seves fascinants bondats que permeten dur a terme múltiples receptes estupendes.

En primer lloc, és un peix molt cotitzat degut al seu alt contingut de carn i al baix nivell d’espines que sol presentar, això el converteix en un ingredient molt fàcil d’utilitzar i d’emprar en diversos plats.

Alguns xefs d’alta cuina el consideren l’ingredient perfecte per preparar peix a la graella. Però descuida! La veritat és que hi ha una infinitat de receptes de peix espasa tant de gamma nacional com internacional.

Al panorama espanyol, la comunitat de Galícia és de les més influenciadores en el ús del peix espasa a la cuina, fins i tot formant part de la seva essència culinària pel seu gran consum i aprofitament.

A causa de les característiques de la seva carn, és un peix del qual es poden extreure formidables filets, això fa que siguin fàcils de cuinar i que es poden acompanyar amb múltiples guarnicions.

Espanya no és l’únic país que aprofita al màxim el peix espasa en les elaboracions gastronòmiques, a la cuina italiana aquesta espècie té gran acceptació i llueix com l’estrella principal en múltiples receptes.

Propietats nutricionals del peix espasa

Resulta força curiós abordar sobre els seus avantatges i propietats nutricionals pel fet que en el seu període de menor maduració pot ser considerat com un peix blau a causa del seu baix contingut en greix.

Tot i això, durant la major part de la seva vida es tracta d’un peix blanc perquè manté una bona quantitat de carn magra però també té un nivell important de greix.

Precisament per això és convenient aplicar excel·lents tècniques de cuina per aprofitar els millors talls d’aquest peix i gaudir principalment de les bondats de la carn.

  • El peix espasa proporciona 20 grams de proteïna per cada 100 grams de la seva carn.
  • Per cada 100 grams de carn d’aquest peix deliciós obtenim 5 grams de greix.
  • A més, el seu consum proporciona un alt contingut de fòsfor, potassi i magnesi.

 

pez espada receta

Com treure profit d’aquest ingredient a la cuina?

En primer lloc, si has decidit comprar carn de peix espasa recomanem aprofitar les seccions del tronc ja que són les més nutritives i pel seu alt nivell de carn resulten més fàcils de cuinar.

Les rodanxes circulars d’aquest peix es poden cuinar a la planxa o en alguns casos a les brases per aportar un toc més fumat i deliciós.

Per assaonar el peix espasa és convenient fer ús de ingredients com el julivert, l’all, el coriandre i una bona dosi de llimona. I per aprofitar els nutrients i les vitamines d’aquest peix, convé cuinar-lo utilitzant oli d’oliva extra verge.

Conclusió

Recordeu adquirir peix espasa fresc i de temporada per dur a terme totes les teves receptes i obtenir la millor experiència de degustació. Sens dubte, és una espècie meravellosa les característiques i condicions d’hàbitat de la qual resulten molt interessants.

El millor és trobar un equilibri sa entre el seu aprofitament en les arts culinàries i el seguiment de les mesures imposades per aconseguir-ne la conservació i promoure l’esperada sostenibilitat de l’espècie.