Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Un clàssic per Setmana Santa als nostres plats és el bacallà. Ho tenim en totes les seves variants, fresc, salat, dessalat, en filets, lloms, esmicolats, brandades, croquetes, canelons... No deixis passar l'oportunitat i delecta el paladar amb un bon plat d'aquest peix. Per veure els productes fes clic AQUÍ      

L’angula és un peix que cada any aconsegueix preus astronòmics. Saps per què el preu de les angules fresques és tan elevat?

En primer lloc, has de saber que l’angula és l’aleví de l’anguila i el més habitual és que consumim el seu succedani, les anomenades goles, que se solen prendre en regirats, ajillo en amanida o acompanyant als ous trencats.

Les raons són diverses, però t’avancem que el principal motiu del seu preu és l’escassetat, que ha fet que aquest producte sigui considerat com un producte de luxe.

Factors que afecten el preu de les anguiles fresques

Les angules són un dels aliments més cars a Espanya i en la resta del món, ja que el seu preu és similar al que s’aconsegueix en les nostres llotges i peixateries. A quant està el quilo d’angules? El preu no ha variat massa en els últims anys i oscil·la entre els 600 i els 1200 euros per quilo de peix.

El seu valor gastronòmic ha canviat i, encara que ara es consideren una autèntica menja, a principis del segle XX eren utilitzades com a aliments per a animals de granja i s’elaboraven pinsos amb elles.

Un dels factors principals pels quals el preu de l’angula és tan elevat és que la seva captura ha disminuït des dels anys 80 del segle passat.

Les anguiles reproductores, anomenades anguiles platejades, realitzen la posada d’ous a grans profunditats. Quan l’anguila madura sexualment, realitza un llarg viatge migratori cap a la Mar dels Sargassos.

D’aquesta posada, neixen les petites larves que migren cap a Europa i el Nord d’Àfrica. És llavors quan entren en una etapa de creixement en la qual es converteixen en angules. Aquesta migració és summament llarga i complicada, i les larves només es transformen en angules quan l’aigua dolça és pròxima.

L’espècie és considerada com una espècie en perill d’extinció, per la qual cosa el seu preu es veu augmentat a causa d’aquesta classificació.

El cicle biològic d’aquest peix està amenaçat per diversos factores com la pesca furtiva, la contaminació, les malalties que afecten l’espècie i els obstacles que es troben en el seu camí des de la mar als llits fluvials.

Disponibilitat i demanda

Les angules es pesquen en els llits de rius com el Miño a Espanya. No obstant això, també existeixen granges que assorteixen a restaurants de categoria perquè el peix arribi en òptimes condicions.

L’angula que arriba viva al cuinat és la més preuada. També es comercialitza prèviament cuita, però, a causa del seu alt preu, els clients dels millors restaurants demanen que sigui un producte el més fresc possible.

L’angula és l’únic aleví que es pot pescar segons la legislació espanyola. Les normes reguladores estableixen les arts de pesca i la seva utilització, les èpoques de pesca, vedes i talles mínimes, control i sancions si s’incompleix la legislació, etc.

És un producte tan escàs que la seva degustació en els restaurants se sol·licita sota reserva i els proveïdors la serveixen sota demanda.

Impacte dels mètodes de collita

Pel fet que es considera una espècie en perill d’extinció, l’angula es troba protegida per legislacions tant espanyoles com europees.

L’anguila europea té un cicle vital complex que no es coneix íntegrament. Per això, el control sobre la pesca és ferri en tota la Unió Europea. De fet, la pesca de l’angula se sosté en gran part del territori europeu per les polítiques de repoblació que s’estan implantant des de fa unes dècades.

Els estats europeus han d’implementar polítiques de reintroducció de l’espècie i de la seva conservació. A més, per a la seva exportació es requereix de permisos especials. No obstant això, també és necessari informar que existeixen pràctiques de pesca il·legal que minven la població d’angules.

Factors ambientals

Pescar angules no és una tasca fàcil. Entre els factors ambientals que incideixen en la seva captura, podem trobar els següents:

  • Vent.
  • Estat de la mar.
  • Temporals.
  • Temperatura mitjana de l’aigua.
  • Cabal dels rius.
  • Càlcul de les marees.
  • Fases lunars.
  • L’arribada de l’angula al riu des de la mar.

La pesca de l’angula es realitza principalment de matinada i no sempre es troben els millors caladors a la primera.

Conclusió

El preu de les angules fresques no és més que el reflex del seu ardu camí des de les aigües del Carib fins als llits fluvials de rius europeus. Aquesta menja es degusta principalment en restaurants de qualitat, amb diferents formes de preparació.No obstant això, també és cert que en dates assenyalades, com el Nadal, arriben a algunes de les taules més gurmet. La supervivència de l’espècie passa per un control de la seva pesca, el respecte de les èpoques de veda i un control ferri des de les institucions tant nacionals com supranacionals.