Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

El nostre país és molt ric en varietats gastronòmiques i productes de bona qualitat. Si no saps què és el txangurro, encara que hagis sentit a parlar d’aquest plat, t’explicarem tots els detalls. En llocs com Navarra o el País Vas, aquest terme s’empra per referir-se al centoll o bou del mar. Sens dubte, destaca per ser un dels plats típics del nord d’Espanya.

Hi ha un gran nombre de receptes que es preparen amb aquesta carn esmicolada. El txangurro a la donostiarra és la més popular, encara que hi ha altres delícies tradicionals per llepar-se els dits. Aquest marisc es caracteritza pel seu gran valor nutricional, ja que és baix en greixos.

Origen i característiques del txangurro

El txangurro és el nom que se li centoll, però també es reconeix amb aquesta denominació el bou de mar, càmbara, aranya, pateri, bruny o cranc vellut. L’aparició de la recepta de la donostiarra va suposar una gran revolució per a la nostra cuina, a principis del segle XX.

El xef Félix Ibarguren, Shishíto, va ser l’impulsor d’aquest plat, que inclou un dels productes estrella de la cuina basca: la cabra. Aleshores, aquest marisc es consumia cuit i es degustava amb les dues mans.

Les seves característiques principals són la seva forma arrodonida i gruixuda i la cuirassa rugosa, que conté alguns bonys. A més, aquest marisc està cobert d’espines, aigua i truges en diferents mides. Els seus ulls són retràctils i el color és en vermell fosc.

Aquest crustaci posseeix cinc parells de potes, algunes més dures i llargues, mentre que d’altres són molt més primes i amb pèl. Finalment, cal dir que la mida del mascle i la femella varia, curiosament, aquesta és molt més gran i la seva forma és més ovalada.

Aquest és un cranc migratori, que sol habitar al mar Cantàbric, encara que algunes espècies també es troben a l’Atlàntic. La reproducció d’aquesta espècie autòctona es fa en grups sobretot a la tardor. De fet, les femelles se solen reproduir fins a quatre vegades l’any.

Com es cuina el txangurro?

Hi ha un gran nombre de receptes amb txangurro, però, la més popular és el txangurroa la donostiarra o la cranca farcida En tots dues cas, es tracta d’un plat molt elaborat i típic de la cuina basca.

El txangurro a la donostiarra es cuina en una cassola amb aigua salada durant uns deu minuts. Després s’escorre i es retira la carn. Això és el que porta més temps, per això cal començar per les potes i ajudar-se d’un trencanous per trencar la closca. La carn de la petxina es pot barrejar amb el brou.

Seguidament, es fa un refregit amb ceba i porro, s’hi afegeix tomàquet i una mica de conyac. Finalment, cal tirar el brou i carn del cap. Un cop llest, s’omplen els caps dels txangurros amb aquest farcit i es cobreixen amb pa ratllat. Per concloure, es gratinen al forn durant uns 10 minuts i llestes per servir.

Beneficis nutricionals del txangurro

Aquest plat típic del nord d’Espanya es caracteritza pels seus beneficis nutricionals i saludables que és per a l’organisme. És una font de proteïnes, vitamines i minerals increïble, a més, molt recomanable per a una dieta, per la seva aportació baixa en greixos.

Encara que el txangurro té un alt contingut calòric, el greix és principalment poliinsaturat. Això indica que és un plat idoni per reduir el colesterol i els nivells de triglicèrids. A més, un altre dels seus grans beneficis és que aporta a l’organisme grans quantitats de vitamina B3.

Curiositats i recomanacions

També és convenient conèixer algunes de les curiositats de la gastronomia del nord d’Espanya. Si estàs pensant en la compra de txangurro, el millor és conèixer alguns detalls que et seran de gran ajuda.

  • Als mercats de marisc, sobretot a les zones del nord del país, podem trobar aquest producte fresc i acabat de sortir del mar. Si es cou a casa, el millor és matar l’animal en aigua freda amb gel i després coure’l sencer en aigua amb sal.
  • En molts casos, el millor és comprar-lo cuit a les peixateries, ja que està igual d’exquisit.
  • És molt recomanable que es consumeixi com més aviat millor, el motiu principal és que la manca d’aliment i l’estrès de la captura influeix a l’hora d’esmicolar-lo.
  • Si decideixes degustar en un restaurant del nord del país, observaràs que és un dels plats preferits dels menjars familiars o dates especials, com Nadal.

En conclusió, esperem que ja tinguis més clar què és el txangurro i per quina raó és un dels plats més importants de la gastronomia del nostre país. I si vols gaudir d’aquest deliciós crustaci, no dubtis a visitar el nord d’Espanya per gaudir de la millor gastronomia.