Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Ha sigut una temporada de moltes comandes i molt treball i us estem molt agraïts. Però es moment de fer un descans per tornar amb les piles carregades. Es per això que estarem tancats del 1 al 25 d'agost, encara que podràs seguir fent la teva comanda durant aquest periode i triar data d'entrega.  Bon estiu!      

La sípia és un ingredient àmpliament utilitzat a la cuina mediterrània pel seu deliciós sabor i aportacions nutricionals, és ric en iode i en altres minerals de gran importància per al funcionament òptim de l’organisme.
Al voltant d’aquesta criatura del mar hi sol haver alguns dubtes, com ara un peix o si realment és un tipus de marisc.

A grans trets es tracta d’un tipus de mol·lusc de la família dels cefalòpodes, la carn dels quals és altament nutritiva i disposa d’una textura llisa i agradable.

Al llarg d’aquest post t’explicaré què és la sípia, quins són els seus usos a les arts culinàries i quins beneficis aporta el seu consum per a la salut. Descobreix-ho tot sobre aquesta interessant espècie i com cuinar-ho de manera correcta.

Sepia

Què és la sípia?

Aquesta espècie és coneguda com a Sèpia, Jibia o Choco es tracta d’un mol·lusc cefalòpode el cos del qual està compost per un total de deu braços.

La seva alimentació està concentrada principalment en l’aprofitament de les herbes marines i de les algues que troba allotjades al seu hàbitat natural.

Conegut científicament com a “Sepia officinalis”, es classifica com un tipus de marisc, així que no es tracta d’una mena de peix. Quant a les seves característiques físiques, destaca el seu cos aplanat i lleugerament ovalat.

Els seus braços estan disposats en parells i hi ha dues extremitats que són més excel·lents, ja que són utilitzades pel mol·lusc per atrapar les seves preses.

Justament aquestes extremitats són els seus tentacles i són completament retràctils, la majoria dels seus components són àmpliament aprofitats a la cuina, sobretot per la seva carnositat.

Darrere del seu cap es troba un sifó per mitjà del qual pot expulsar aigua a gran velocitat, aquesta acció li proporciona més velocitat al moment de desplaçar-se. No obstant això, principalment res usant les aletes que se situen al voltant del cos.

La sípia segrega tinta com el pop? Si has vist aquesta espècie segurament hauràs notat el seu gran parentiu amb altres espècies com el calamar o el pop, igual que aquestes la sípia també expulsa tinta a través del seu sifó.

Pel que fa a les seves dimensions, la longitud tendeix a ser entre 20 a 40 cm. Mentre que el pes oscil·la els 500 grams o 1 kg, depenent del seu nivell de maduració.

Aquesta espècie marina compta amb una astúcia innegable, sol deixar els seus ous ocults entre coralls els quals posteriorment impregna amb la seva tinta per procurar amagar-los tan bé com sigui possible dels depredadors.

Una altra de les curiositats sobre les sípies, és que aquests mol·luscs són capaços de canviar de color quan se senten amenaçats per algun depredador.

Tot i que aquesta qualitat també ha estat percebuda per científics enmig d’activitats de seguici entre aquestes espècies.

Quin és l’hàbitat natural de la Sípia?

L’hàbitat natural d’aquest mol·lusc és a l’Oceà Atlàntic i al mar Mediterrani. Tria per viure entre fons rocosos, fons tous o praderies marines plenes d’algues.

La sípia s’allotja a les profunditats del mar, en general intenta ocultar-se a la sorra o als sediments on també fa el possible per romandre enterrat.

Aquesta és una manera de persuadir els seus depredadors i perllongar la seva existència als desafiadors confins de l’oceà. Sol romandre en seccions menys ones del mar, generalment no supera els 150 Ma les profunditats de l’oceà.

Aquesta característica fa que la pesca o la captura d’aquesta espècie sigui menys complicada en comparació d’altres que s’amaguen molt més profund dins l’aigua.

La temporada de pluja sol ser força beneficiosa de cara a la captura de sípia al Mar Menor, això és perquè les precipitacions disminueixen la salinitat del mar i augmenta l’albirament d’aquesta espècie.

D’altra banda, la regió de Sant Pere del Pinatar es coneix com una de la zona on aquests mol·luscs cefalòpodes solen romandre en gran quantitat. També solen ser molt aprofitats a altres zones d’Europa com Noruega.

Beneficis nutricionals de la sípia

En aquesta secció et mostraré les propietats de la sípia i els beneficis que reflecteix el consum per a la salut.

En tractar-se d’una criatura marina l’aprofitament de la qual està estès a la dieta mediterrània, és clar que està proveït amb múltiples minerals i vitamines. A continuació, et presento els beneficis.

És una gran font de minerals

La sípia presenta un alt contingut en minerals com el fòsfor, el potassi i el sodi. Aquest darrer mineral pot generar dubtes, ja que els seus nivells en altes dosis pot ser perjudicial per a la salut del cor, però es manté de forma equilibrada a la carn d’aquest mol·lusc.

D’altra banda, aquest aliment nutritiu també és ric en minerals com el calci i el magnesi. El consum és adequat per gaudir d’una alimentació balancejada i prevenir malalties associades a la malnutrició.

Aliment ric en iode i en àcid fòlic

Si et preguntes, qui haurien de menjar sèpia? Realment és un aliment que pot ser àmpliament aprofitat per totes aquelles persones que vulguin mantenir una dieta balancejada.

No obstant això, el seu consum és força recomanat en aquelles persones que presentin anèmia o que siguin propensos a patir aquesta malaltia. Això és degut a l’alt contingut de iode i de ferro a la carn del mol·lusc.

D’altra banda, gràcies a la seva alta aportació en àcid fòlic és un aliment que pot resultar força avantatjós en la nutrició de dones embarassades.

En el cas dels nens, menjar sèpia és apropiat, ja que el seu alt contingut en iode ajuda en el desenvolupament dels teixits i afavoreix el creixement a la infància.

Aporta proteïna i diversos tipus de vitamines

La sípia és un aliment summament ric en proteïnes, fins i tot superant el calamar en aquest aspecte. El seu índex calòric és força moderat igual que el seu nivell de greix.

A més, el consum total organisme amb múltiples tipus de vitamines incloent l’excel·lent vitamina E. Dins de les propietats de la sípia destaca la seva capacitat de reforçar el sistema immunitari influint en la prevenció de malalties.

Sepia

La sípia a la gastronomia

Com que es tracta d’un aliment força accessible i en demanda constant, aprofitament en les arts culinàries és innegable.
Però això no només és perquè és un producte del mar fàcil d’accedir-hi, sinó que la seva carn manté una textura suau i delicada que es complementa al màxim amb el seu deliciós i destacat sabor.

Per treure el màxim profit a la sípia al moment de cuinar-la, principalment heu de triar els exemplars més frescos del mercat.

En cas que hagis comprat sípia en temporada i ho hagis mantingut congelat, recorda que és oportú treure el mol·lusc del frigorífic unes hores abans de cuinar-lo perquè la descongelació sigui a temperatura ambient.

Pel que fa a les receptes amb sípia, generalment trobem alternatives com sípia a la planxa, sípia a la graella o fins i tot la popular sípia a l’all.

Encara que és comú trobar aquestes opcions a la carta de restaurants a la costa d’Espanya, també pots delectar-te des de casa preparant aquest deliciós mol·lusc.

Recepta de sípia a la planxa fàcil de fer

Vols aprofitar totes les vitamines i nutrients de la sípia? En aquest cas la pots cuinar a la paella amb una mica d’oli d’oliva i el resultat serà totalment fantàstic. Pren-ne nota!

Ingredients

  • 500 grams de sípia fresca
  • 2 alls
  • 1 manat de julivert
  • 1 cullerada de vinagre
  • Suc de mitja llimona
  • Sal i pebre

Procediment

  1. El primer pas per preparar sípia a la planxa consisteix a preparar el guarniment amb all i julivert. Per això cal picar tots dos ingredients en talls molt fins i reservar en un bol.
  2. Assaona tots dos ingredients amb una mica de sal i pebre i incorpora mitja cullerada d’oli d’oliva, utilitza una forquilla per triturar molt bé tot i permetre que el sabor sigui més intens.
  3. Quan tot estigui molt més barrejat has d’incorporar el vinagre i el suc de la mitja llimona, continua barrejant perquè el sabor dels nous ingredients també ressaltin.
  4. Ara és moment de tallar la sípia prèviament rentada i descongelada a trossos moderats. Porta la sípia tallada a la paella amb una mica d’oli d’oliva i cuina-ho a foc mitjà.
  5. Després de transcórrer els dos primers minuts de temps de cocció incorpora el guarniment que has preparat, i deixa que tot es cuini a foc mitjà durant alguns minuts més.

Consells per a la selecció i compra de sípia

Les recomanacions següents us ajudaran a identificar exemplars frescos de sípia, evitant comprar productes que estiguin vells o passats.

  • El cos de la sípia ha de ser suau al tacte, en tocar-lo si el producte està fresc també hauries de notar certa humitat.
  • La principal característica que ens permet identificar sípies fresques és el color del cos, generalment és d’un blanc nacrat amb certa brillantor natural.
  • Encara que aquest mol·lusc generalment és suau al tacte, un exemplar fresc ha de mostrar fermesa al seu cos.Conclusión y sugerencias.

Ara que coneixes quines són les propietats de la sípia i per què convé incloure-la periòdicament a l’alimentació, et recomanem posar en marxa les millors receptes d’aquest deliciós mol·lusc.
Com a recomanació final, recorda que per preparar sípia a la planxa i aconseguir una cocció estupenda cal que la paella estigui molt calenta al moment de daurar el mol·lusc.

Per això el millor és deixar la paella escalfant a foc baix perquè estigui llest al moment de passar aquest ingredient.

Finalment, recorda apostar pels ingredients més frescos de la temporada i evita adquirir qualsevol producte del mar que desprengui mala olor.

Abrir chat