Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Ha sigut una temporada de moltes comandes i molt treball i us estem molt agraïts. Però es moment de fer un descans per tornar amb les piles carregades. Es per això que estarem tancats del 1 al 25 d'agost, encara que podràs seguir fent la teva comanda durant aquest periode i triar data d'entrega.  Bon estiu!      

Les cloïsses són un dels mol·luscs més populars. Són saboroses, fàcils de preparar i molt versàtils. Formen part de diferents guisats i plats com arrossos, cassoles i sopes. Sabies que hi ha diversos tipus de cloïsses?

T’expliquem quines són les més habituals a les peixateries i les seves propietats nutricionals i culinàries. Treu-los el millor partit a les cloïsses amb aquests consells.

Cloïssa fina

També coneguda com a cloïssa de carril, la cloïssa fina és la més apreciada pel seu sabor i qualitat. A més, és la cloïssa més resistent i aguanta més dies viva fora de l’aigua que altres tipus de cloïssa.

Es troba a la Mediterrània i a l’Atlàntic i viu principalment en zones sorrenques. És una cloïssa que s’alimenta de plàncton mitjançant la filtració. Les més famoses són les cloïsses gallegues.

Per reconèixer-la, et pots fixar en els aspectes següents:

Petxina

És ovalada i allargada. El seu color depèn de la zona on habita i va des del gris fins al marró clar. Presenta ratlles concèntriques o en ziga-zaga, que són de color més fosc que la resta de la petxina.

Grandària

La almeja se puede comercializar a partir de 4 centímetros, aunque puede llegar a doblar este tamaño.

Carn

La cloïssa fina és la més valorada en gastronomia gràcies a la carn tendra i la suau textura. Es pot fins i tot prendre en cru.

És habitual cuinar-les al vapor per gaudir de tot el seu sabor sense gaires més amaniments, encara que hi ha qui hi afegeix una mica de llimona per potenciar el gust de mar.

Perfil nutricional

La cloïssa fina és poc calòrica, per cada 100 grams aporta 57 calories. És una bona font de minerals com el calci i el ferro. A més, compta amb vitamines A, C i B12.

La seva aportació proteica és de 10,9 grams per cada 100. Aquests valors són aproximats, ja que dependran de la zona de captura i de com es preparin les cloïsses.

Cloïssa llimac

Tot i que també és molt saborosa, aquesta cloïssa és menys apreciada per la seva textura, ja que és més viscosa i no agrada a tots els paladars.

Viu en zones rocoses i al fons marí, on s’enterra per atrapar preses petites. El seu hàbitat es troba a l’Atlàntic Nord.

És una cloïssa amb molt bona relació qualitat-preu. Per saber si ets davant de cloïssa llimac, mira aquestes característiques:

Petxina

És més llisa i arrodonida que les altres cloïsses, encara que de vegades es pot confondre amb la fina. Per diferenciar-les, fixa’t en les línies de la petxina. El llimac no compta amb línies radials. El seu color va del groc clar al gris clar.

Grandària

Es pot trobar cloïssa llimac des dels 3,8 centímetres i pot arribar a mesurar fins a 5 centímetres.

Carn

El seu gust de mar és més pronunciat i la carn és més compacta. És la millor varietat per preparar la marinera o l’all.

Perfil nutricional

La cloïssa llisa és la més baixa en calories, tan sols 45 per cada 100 grams. És la més rica en vitamines C, B 12 i A. També és bona font de calci, ferro i proteïnes.

Els valors són orientatius, ja que depenen d’on s’han criat les cloïsses i la preparació.

Cloïssa japonesa

Com el seu nom indica, aquesta cloïssa prové del Japó, on és molt utilitzada. A Espanya es cria gràcies a l’adaptació que ha tingut l’espècie a les nostres aigües. A Galícia és una de les més cultivades i són una opció econòmica i saborosa per a molts consumidors.

La cloïssa japonesa prolifera en aigües tant temperades com fredes i viu en fons sorrencs i fangosos. S’alimenta de microorganismes que s’aconsegueix mitjançant la filtració de l’aigua.

Per reconèixer-la, només t’has de fixar en aquestes característiques:

Petxina

El seu aspecte és més rugós. És de color groc clar o crema amb línies radials molt marcades de color gris o torrat. La petxina és ovalada i aplanada.

Grandària

La seva mida màxima és de 5 centímetres, encara que es comercialitzen des que arriben als 3,5 centímetres.

Carn

Gràcies al fet que és una cloïssa més robusta, és la varietat perfecta per a guisats de llegums, calderetes, arrossos o cassoles de fideus. Aguanten bé la cocció.

Perfil nutricional

És el tipus de cloïssa més calòric, amb 73 calories per cada 100 grams de producte.

Els valors són aproximats, però en general compten amb més proteïnes que les altres cloïsses, amb 14,5 grams per cada 100. També aporten vitamines A, B12 i C. Són font de minerals com el ferro i el calci.

Com diferenciar la cloïssa fina, llimac i japonesa

A continuació, et deixem unes taules comparatives perquè vegis ràpidament les diferències entre els diferents tipus de cloïsses que pots trobar al mercat.

Comparativa de les característiques i aspectes distintius de les tres varietats

Característica

Cloïssa Fina Cloïssa Bavosa Cloïssa Japónica
Forma de la closca Allargada i ovalada Arredonida Ovalada i aplanada
Grandària màxima Fins a 4 cm Fins a 3 cm Fins a 5 cm
Color Marró clar o gris Marró fosc o negre Groc clar o crema
Hàbitat Zones sorrenques i fangoses Fons marí i zones rocoses Fons sorrencs i fangosos
Comportament alimentari Filtradora, s’alimenta de plàncton Excavadora, s’enterra a la sorra i atrapa preses petites Filtradora, s’alimenta de microorganismes
Distribució geogràfica Principalment a l’Atlàntic i la Mediterrània Principalment a l’Atlàntic Nord Àmplia distribució en aigües temperades i fredes
Valor culinari Molt apreciada a la gastronomia Menys apreciada, textura més viscosa Àmpliament utilitzada a la cuina japonesa

 

Taula que mostra les diferències nutricionals entre les cloïsses fines, llimac i japonesa:

Nutrient (per cada 100 g) Cloïssa Fina Cloïssa Bavosa Cloïssa Japonesa
Calories 57 45 73
Proteïnes 10.9 g 8.2 g 14.5 g
Greixos 0.8 g 0.6 g 1.3 g
Carbohidrats 3.7 g 2.9 g 2.3 g
Fibra 0.5 g 0.4 g 0.3 g
Ferro 24 mg 19 mg 20 mg
Calci 24 mg 19 mg 20 mg
Vitamina C 1 mg 2 mg 0.5 mg
Vitamina A 65 IU 76 IU 60 IU
  11.3 µg 10.2 µg 12.5 µg

* És important tenir en compte que aquests valors són aproximats i poden variar depenent de diversos factors, com el lloc d’origen i la preparació de les cloïsses.

Espècie de Cloïssa Zones Geogràfiques
Cloïssa Fina Atlàntic i Mediterrani
Cloïssa Bavosa Atlàntic Nord
Cloïssa Japonesa Aigües temperades i fredes

 

Ja coneixes els diferents tipus de cloïsses i els seus millors usos a la cuina. En ser animals filtradors, és important adquirir les cloïsses a la teva peixateria de confiança. Gràcies a internet, pots comprar les cloïsses de més qualitat i amb totes les garanties sense moure’t de casa.

Només has de seleccionar a la nostra peixateria online el tipus de cloïsses que necessites i les tindràs a la teva cuina amb la seguretat més gran i tot el gust de mar.

Abrir chat