Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La temporada del SKREI dura molt poc i està a punt de finalitzar. Aprofita ara abans que s'acabi. Clic AQUI      

El peix espasa és un peix molt popular per la seva versatilitat, sabor, i per l’absència d’espines, cosa que fa que sigui fàcil de menjar. Però sabies que el peix espasa i l’emperador no són el mateix, encara que moltes persones els confonen?

Tot i que els filets d’aquestes espècies i d’altres com el peix vela, la caella o alguns túnids són molt semblants, les propietats nutricionals, el sabor i la qualitat tenen diferències significatives.

És important saber identificar cada tipus per preparar-los de manera adequada. L’elecció del peix afecta el sabor i la textura del plat i, per tant, l’èxit de les receptes.

Peix espasa: característiques i propietats

El Xiphias gladius o peix espasa és un peix que es caracteritza per la seva gran mida i el seu bec llarg i pla. A l’edat adulta, perden tant les escates com les dents.

Es tracta d’una espècie migratòria, que s’alimenta en aigües fredes i fresa durant tot l’any en aigües càlides, encara que a la primavera i l’estiu prefereix les temperatures més baixes. Es troba a tots els oceans, encara que és més comú a la Mediterrània, a l’Atlàntic oriental i al mar Negre.

La carn de peix del peix espasa és greix o semigreix depenent de la zona i l’època de pesca. Es classifica com a peix blau.

De vegades es pot confondre amb altres espècies com l’emperador (Luvarus imperialis), molt més escàs a les peixateries, ja que és un peix que viu lluny de les zones costaneres.

A Espanya, l’emperador es pot trobar al llevant mediterrani. És un peix més petit que el peix espasa, de sabor molt intens i una bona quantitat de greixos.

La tintorera o caella també sol confondre’s amb el peix espasa. El peix espasa ofereix una major qualitat, el sabor és més intens i la textura és ferma, però no cartilaginosa com passa amb la tintorera.

El peix vela (Istiophorus albicans) també s’enquadra als peixos de bec i això pot portar a confusió. Aquest peix sí que conserva les seves escates i dents i és molt apreciat a la pesca esportiva.

La preparació d’aquestes diferents carns de peix varia quant a temps de cocció i tipus de plats.

Preparació del peix espasa

Encara que la preparació estrella del peix espasa és la planxa, hi ha nombroses receptes per gaudir d’aquest saborós peix. La cuina italiana sap treure el màxim profit a la carn d’aquest peix amb l’ús de tècniques com el marinat, les vinagretes i les espècies.

En qualsevol cas, és molt important respectar el temps de cocció per evitar que quedi ressec. Una rodanxa de peix espasa estarà al punt amb uns quatre minuts de cocció per cada costat perquè quedi ben daurada.

Gràcies al fet que no té espines, és un peix ideal per empanar i oferir als més petits. Perquè la recepta sigui més saludable, pots preparar el peix espasa arrebossat a la planxa en lloc de fregit.

La carn del peix té un bon percentatge de greix saludable. Per això casa molt bé amb sabors àcids. Dona-li un toc diferent amb un marinat amb llimona, vi blanc i alfàbrega picada.

La graella és una bona aliada gràcies al fet que és un peix que no es desfà amb la cocció. Una picada d’all, julivert, oli d’oliva i llimona us donaran l’espurna necessària després del pas pel foc viu.

També funciona genial amanit amb una vinagreta feta amb vinagre de Xerès, bon oli d’oliva verge extra, tàperes i tomàquets secs picats.

Els guisats mariners i els arrossos també agraeixen la presència d’aquest peix sense espines. És important afegir-ho en els darrers deu minuts de cocció perquè aporti intensitat, però sense que la seva carn quedi seca.

Com triar la qualitat del peix espasa

Per comprar un peix espasa de qualitat, en primer lloc, t’has de fixar en la frescor. La pell s’ha de veure brillant i amb aparença humida.

La carn s’ha de veure llisa i comptar amb els seus característics músculs en forma de cercles concèntrics. A més, la part central dels filets tenen una zona de color bordeus fosc o marró fosc. Així sabràs que estàs davant de peix espasa i no davant d’una altra mena de menor qualitat.

Una bona opció per trobar peix espasa durant tot l’any és triar peix congelat. Amb les tècniques modernes d’ultracongelació, el peix no perd cap de les seves propietats nutricionals i es respecta la cadena de fred per garantir la seguretat alimentària.

Per no jugar-te-la amb la qualitat del producte, tria proveïdors de confiança. Una bona opció és la compra en línia.

Ja saps com distingir el peix espasa d’altres espècies semblants. Recordeu que l’elecció del peix és clau per aconseguir els millors resultats a la cuina. La compra en línia t’ajudarà a obtenir la millor qualitat del producte amb la comoditat de rebre’l a casa i començar a preparar receptes saboroses per a tota la família.