Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Portem moltes setmanes de pujades de preus del salmó a tot arreu. Això és a causa de l'alta demanda mundial amb països com la Xina que cada cop en consumeixen més, i part d'Amèrica del Sud i els Estats Units que estan comprant a Europa, ja que la producció de Xile aquest any ha sofert una davallada molt important. A Peix a Casa som experts en salmons, i no tots són iguals, ja que els seus mètodes d'extracció i producció són diferents segons d'on vinguin. És per aquesta raó que hem aconseguit un salmó excel·lent a un preu més baix. Clic AQUí per emportar-te un salmó de qualitat extra. APROFITA ARA!      

El peix, amb la textura delicada i el sabor distintiu, és un ingredient que pot elevar qualsevol àpat a un festí d’alta cuina.

No obstant això, la seva preparació conté secrets i tècniques que, si no són respectades, poden resultar en un plat deslluït o fins i tot en una experiència culinària desafortunada.

Cuinar peix és un art que es perfecciona amb la pràctica i el coneixement, i és comú que tant cuiners novells com experimentats caiguin en errors que afecten el resultat final dels plats.

Des de l’elecció del producte fins al punt exacte de cocció, passant pels mètodes de preparació i les combinacions de sabors, repassarem els errors més habituals que poden convertir una experiència potencialment deliciosa en un naufragi culinari.

No assecar bé el peix

Abans de cuinar-lo, el peix s’ha d’assecar bé perquè quedi ben daurat. L’excés d’humitat pot coure el peix al vapor en lloc de socarrimar, impedint que es formi aquesta pell deliciosament cruixent.

Utilitzeu tovalloles de paper per donar copets a banda i banda del peix fins que estiguin completament secs. Aquest petit pas marcarà una diferència significativa a la textura del peix cuinat.

Cuinar massa el peix

El peix massa cuit pot resultar sec i poc apetitós. Atès que el peix es cuina ràpidament i reté la calor, és essencial retirar-lo de la font de calor just abans que estigui fet al vostre gust.

La calor residual continuarà cuinant el peix a la perfecció. Una bona regla general és cuinar el peix durant 10 minuts per cada polzada de gruix, fent la volta a mitjan cocció.

Cooking fish

Per a una mesura precisa, utilitzeu un termòmetre d’aliments i busqueu que el peix arribi a una temperatura interna de 62-70 °C.

No usar suficient oli o mantega

Un error comú és no utilitzar prou oli o mantega, cosa que pot fer que el peix s’enganxi a la paella i es trenqui en donar-li la volta.

Per evitar-ho, cobreixi el fons de la paella amb una quantitat generosa d’oli o fongui suficient mantega per cobrir-lo. El greix ha d’estar calent però no fumejant abans d’afegir-hi el peix.

Això no només evitarà que s’enganxi, sinó que també contribuirà que l’escorça quedi daurada.

Cuinar a la temperatura equivocada

Trobar la temperatura adequada és crucial. Si la temperatura és massa alta, l’exterior es crema abans que es cuini l’interior; si és massa baixa, el peix deixarà anar humitat a mesura que es cuini lentament, cosa que provocarà que l’exterior quedi xopat.

El foc mitjà-alt és generalment millor per daurar el peix, mentre que la calor suau és ideal per escalfar o enfornar.

No preescalfar la paella

Una paella preescalfada és essencial per aconseguir un bon segellat. Col·loqueu la paella a foc mitjà-alt i deixeu que s’escalfi abans d’afegir el peix.

Podeu comprovar la temperatura afegint una gota d’aigua; si espurneja i s’evapora immediatament, la paella està a punt.

Donar la volta al peix massa aviat

La paciència és clau a l’hora de daurar el peix. Dona-li temps perquè es formi una crosta i s’enlairi naturalment de la superfície de cocció.

Si intenta donar-li la volta i s’enganxa, és que no està llest. Quan el peix estigui llest per capgirar-lo, es desprèn fàcilment de la paella.

Ignorar els senyals de cocció

El peix està fet quan està opac i s’esmicola fàcilment amb una forquilla. Si no sabeu, proveu suaument la part més gruixuda del peix amb una forquilla.

Si s’esmicola sense resistència, està llest. El peix massa fet es torna a dur i sec, així que estigui atent als senyals visuals de cocció i utilitzi un termòmetre per a més precisió.

Condimentar massa aviat o en excés

La sal pot eliminar la humitat del peix, així que és millor assaonar just abans de cuinar. Pel que fa a les espècies i herbes, menys és més. Es tracta de realçar el sabor natural del peix, no d’emmascarar-lo.

Seasoning

Unes herbes delicades i un rajolí de llimona solen ser suficients per complementar el sabor del peix sense aclaparar-lo.

Triar el mètode de cocció incorrecte

El tipus de peix ha de determinar el mètode de cocció. Els peixos grassos com el verat o el salmó són robusts i es poden cuinar a la planxa o a la graella.

Els peixos blancs delicats, com el bacallà o el llenguado, es cuinen millor amb mètodes ràpids i suaus, com el vapor o escalfats, per conservar-ne la textura tendra.

No comprovar si té espines

Passeu sempre els dits per la carn per palpar si hi ha espines i utilitzeu pinces per retirar-les. Això és especialment important quan se serveix nens o convidats.

Les espines no sols suposen un perill d’asfíxia, sinó que també poden resultar desagradables i interrompre el gaudi d’un plat de peix ben cuinat.

En resum, evitar aquests errors comuns en cuinar peix pot marcar la diferència entre un plat mediocre i una experiència culinària memorable. Cada pas és crucial per ressaltar els sabors i textures úniques del peix.

Recordem que, amb una mica de pràctica i d’atenció al detall, tots podem gaudir del deliciós i saludable món que ens ofereix la cuina del peix. Així que una altra vegada que t’aventures a preparar un plat marí, tingues en compte aquests consells i deixa que la teva creativitat culinària flueixi!