El peix és un dels aliments més sans que podem portar a taula. Però, per aprofitar totes les qualitats al màxim, hem de cuinar el peix de forma saludable.
Hi ha moltes maneres de tractar aquest producte per gaudir de tot el seu sabor i fer els teus menús més variats i originals. T’expliquem com cuinar el peix amb diferents tècniques de manera senzilla i pas a pas.
Cuinar al vapor
El vapor és una manera molt senzilla de preparar el peix perquè la seva carn quedi sucosa i tendra. Com que el peix no s’introdueix a l’aigua, els seus nutrients queden conservats. A més, és una forma molt saludable de cuinar, baixa en greixos i calories.
Algunes persones poden trobar el peix al vapor més insípid, però amb un bon ús d’espècies, els resultats són espectaculars.
Preparació
Per cuinar al vapor, tria filets o rodanxes de peix que siguin gruixuts perquè no es trenquin a la cocció. Pots fer servir tant peix blau com peix blanc. El salmó, el lluç o el rostre són perfectes.
Condimentat
L’oli d’oliva verge extra evitarà que s’enganxi a la vaporera. Juga amb diferents amaniments i herbes aromàtiques com a anet, julivert, marduix, pebre o all per potenciar el sabor del peix.
Preparació de l’equip
Per cuinar al vapor necessites una vaporera, sigui elèctrica o per posar directament al foc. També hi ha olles ràpides que tenen funció de vapor. Les vaporeres de bambú són econòmiques i molt versàtils.
Aigua bullint
Procureu que l’aigua no toqui el peix. Ha d’estar bullint perquè es produeixi prou vapor quan introdueixis el peix.
Col·locació del peix
No posis els filets els uns sobre els altres. Deixa espai entre ells perquè el vapor circuli.
Temps de cocció
Depèn del tipus de peix i del gruix, necessitaràs entre 4 i 12 minuts.
Verificació de la cocció
El peix està fet quan la carn se separa en asques o làmines fàcilment.
Servir
El peix al vapor es pot prendre calent, però també fred si l’esmicoles en una amanida o prepares un pastís de peix.
Cuinar el peix a la graella
Les brases aporten un sabor fumat i caramel·litzat exquisit al peix. A més, no cal afegir excessius greixos per cuinar a la graella. Cal tenir la precaució que el peix no es cremi perquè no es formin substàncies perjudicials per a la salut.
Preparació del peix
Els peixos mitjans i grans són els millors per a la graella. Se solen preparar sencers o oberts per la meitat, sense vísceres i sense escates. Besucs, llobarros, pargos, verats i sorells són ideals.
Condimentat
Aporta un toc extra de sabor amb una picada d’all i julivert o rodanxes de llimona.
Preparació de la graella
Les brases estan llestes quan per fora compten amb una capa grisa i per dins es veuen el vermell viu.
Col·locació del peix
Hi ha unes graelles especials per a peix que permeten donar-li la volta sense que es trenquin. Es coneixen també com a “besugueres”.
Cocció
Segons el tipus de peix i la seva mida, la cocció canvia. Fixa’t en el color de la carn i procura que la pell no es cremi.
Afegir sabor addicional
Utilitza olis aromatitzats, cítrics i herbes en branca per a aquest extra de sabor.
Retirada del peix
Unes pinces amb silicona o una espàtula ampla són les teves millors aliades perquè el peix no es trenqui en treure’l de les brases.
Repòs
Deixa que el peix reposi un parell de minuts abans de servir perquè mantingui tots els sucs i no es ressequi.
Servir
El peix a la graella combina genial amb verdures preparades a les brases, com el blat de moro, les cebes tendres o el carabassó.
Peix al forn
El forn necessita més temps de cocció, però és una manera senzilla i sana de cuinar el peix. A més, alhora pots preparar una guarnició de verdures rostides que també aporten sabor.
Els millors peixos per fer al forn són els mitjans i grans. Rodaball, llobarro, besuc i orada són els favorits per coure.
Preparació del peix
Es preparen sencers o oberts per la meitat, sense vísceres i sense escates.
Condimentat
El forn permet afegir herbes, espècies, oli o mantega i vi per aconseguir un peix sucós i aromàtic.
Preparació del forn
És important preescalfar el forn abans de ficar el peix.
Col·locació del peix
Es disposa a la safata del forn, sobre un llit de verdures o sol. És rellevant no apilar el peix.
Cocció
El peix al forn necessita entre 15 a 25 minuts per estar al punt. Depèn de la mida i tipus de peix.
Si el prepares amb papillota, és a dir, embolicat amb paper de forn o d’alumini, el peix queda molt sucós.
Peix bullit
El peix bullit és molt senzill i ràpid de preparar. Això sí, perquè no quedi insípid, et recomanem enriquir l’aigua de cocció o preparar algun amaniment o salsa.
Preparació del peix
Els filets donen millor resultat que els peixos sencers. El lluç, el rostre o el bacallà fresc són ideals.
Condimentat
Afegeix a l’aigua de cocció espècies i herbes com julivert, llimona, llorer, pebre negre en gra o verdures.
Cocció
Afegeix-hi els filets quan l’aigua comenci a bullir. Procureu que el bullit sigui suau perquè els filets no es trenquin. El temps de cuinat anirà de 3 a 7 minuts, depenent del gruix del peix.
Consells addicionals per cuinar peix de manera saludable
La tècnica per cuinar peix és una de les claus perquè els teus plats siguin saludables. Però hi ha altres consells que podeu tenir en compte.
- Acompanya el peix amb amanides i verdures.
- Prepara amaniments lleugers com vinagretes, a jades i evita les salses greixoses o amb sucres.
- Compra peix de temporada. És més saborós i econòmic.
Com veus, cuinar el peix de manera saludable és molt senzill. Amb un peix de bona qualitat i diferents guarniments cuidaràs la teva salut alhora que gaudeixes de tot el sabor del mar.