Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

Ha sigut una temporada de moltes comandes i molt treball i us estem molt agraïts. Però es moment de fer un descans per tornar amb les piles carregades. Es per això que estarem tancats del 1 al 25 d'agost, encara que podràs seguir fent la teva comanda durant aquest periode i triar data d'entrega.  Bon estiu!      

Els coneguts com a “Navalles Mariscos” són uns crustacis d’aspecte peculiar, però summament deliciosos, actuen com un ingredient estrella en la preparació de múltiples plats clàssics de la cuina mediterrània.

Les navalles de mar són una opció superpopular a la carta de restaurants a les costes d’Espanya. Tot i això, amb el pas del temps la seva popularitat ha incrementat i avui dia és molt comú en diverses parts del Mediterrani.

Algunes regions específiques serveixen aquest marisc cuinat i el presenten en forma d’entrada, sovint és un plat per compartir encara que d’un gust fantàstic.

Al llarg d’aquest post us explicaré les principals característiques de les navalles de mar, les seves meravelloses propietats nutricionals i els detalls associats a la seva pesca sota el maneig de mesures que busquen protegir la conservació d’aquesta interessant espècie.

Què és la Navalla?

En primer lloc, “Navalles Mariscos” és una espècie marina, específicament es tracta d’un mol·lusc bivalve, és a dir que té una closca proveïda amb dues valves.

El seu aspecte és força diferenciador, té una closca allargada la qual cosa ha permès que disposi aquest nom tan conegut.

La seva closca allargada generalment s’aprecia en un color marró clar o blanc, un altre aspecte que permet distingir-ho és que compta amb vores corbes a diferència dels seus extrems que són una mica més oberts.

També es reconeixen fàcilment pel fet que en la seva closca tenen una sèrie de línies verticals i horitzontals, encara que són poc pronunciades.

Amb relació a la seva mida, aquests mol·luscs en general arriben a una longitud entre 7 a 15 cm i la seva amplada és molt menor, gairebé mai superen els 5 cm.

D’altra banda, estan proveïts d’un sifó que els permet extreure l’aliment i alhora els ajuda a respirar i filtrar l’aigua. Tot i les seves dimensions compactes es tracta d’un marisc amb un sabor molt desitjable.

Quant a la seva alimentació, la seva principal font d’energia és el plàncton, aconsegueixen alimentar-se a través de les brànquies (sent una curiositat diferenciadora d’altres espècies).

D’altra banda, són mariscs hermafrodites així que la seva reproducció es pot donar de manera general. I la fecundació es fa de manera exògena, l’espècie pot expulsar òvuls i espermatozoides per a la reproducció.

Hàbitat

Les navalles de mar habiten a diversos oceans, principalment perquè es tracta d’una espècie variada i allotjada a diferents regions del món. Per exemple, la navalla gallega es pesca a les Costes de Galícia i és un producte summament comercialitzat.

Aquesta espècie també es pot trobar a les costes de Portugal, des d’on la seva comercialització també és força activa. Més enllà de la navalla de mar Europea, hi ha algunes varietats d’aquest mol·lusc.

Per exemple, la navalla de mar americana o fins i tot la particular Macha de Xile. A continuació, et presento algunes qualitats d’aquests mariscs segons la regió i les condicions del seu hàbitat.

  • Navalla Rugosa: el seu principal aspecte diferenciador és que la petxina està proveïda per un pèl prim, el color encara és l’habitual sigui marró o un to més fosc. Aquesta varietat de navalles del mar es pot pescar al nord de l’Oceà Atlàntic.
  • Navalla Americana: en aquest continent també es poden trobar de forma estesa aquest tipus de mol·luscs, encara que es diferencien per tenir una closca d’un to més fosc i unes vores més arrodonides. El seu sabor continua sent molt competitiu, la qual cosa el converteix en un ingredient tradicional per a les arts culinàries.
  • Macha: és coneguda com a Navajuela i està localitzada a Argentina i a Xile. El seu principal tret distintiu és que la seva closca és molt més allargada i la seva longitud pot arribar a assolir fins i tot els 20 cm, quant a la seva profunditat també sol ser més gran.

Una dada força curiosa és que malgrat que la seva mida compacta té una increïble capacitat per enterrar-se al fons marí, fins i tot creant petits túnels que els permeten desplaçar-se i protegir-se dels perillosos depredadors.

Valor nutricional i beneficis

Gràcies al fet que no contenen un nivell elevat d’hidrats de carboni ni de greixos, resulten com a aliments amb un baix índex calòric sent ideals per complementar en una dieta baixa en calories i de gran benefici nutricional.

Un dels avantatges de menjar navalles té a veure amb les seves impressionants aportacions en àcids grassos Omega 3, aquest component és essencial per garantir la salut del cor i fins i tot pot influir de manera positiva en la regulació dels nivells de colesterol.

El seu alt contingut en calci, fòsfor, ferro, seleni, potassi, magnesi i fins i tot en vitamina B12 el converteix en un aliment ideal tant per a nens com per a adults. Ja que es tracta d’una alternativa molt completa i amb aportacions positives per a la salut.

Dins dels beneficis que trobem del consum de navalles del mar destaca la capacitat de generar sacietat a causa de les seves múltiples aportacions nutricionals.

És molt recomanada en la dieta d’esportistes o d’aquelles persones que vulguin perdre pes de manera segura mitjançant una alimentació balancejada.

D’altra banda, el seu alt nivell de calci i ferro el converteix en l’aliat natural en la prevenció o fins i tot en el control de malalties com l’anèmia.

I per les seves propietats antioxidants es converteix en una estupenda font natural per reforçar el sistema immunitari mitjançant l’alimentació.

La navalla a la gastronomia

Gràcies a la seva increïble accessibilitat, el seu deliciós i inconfusible sabor i la seva bona relació entre preu i qualitat, aquest és un tipus de marisc força utilitzat en la gastronomia mediterrània.

Hi ha moltes receptes espanyoles on aquest ingredient és el protagonista a causa de la seva versatilitat culinària i l’exquisit sabor que es concentra sota la seva petxina.

A Galícia i a Múrcia l’ús de la navalla de mar a la cuina està força estès, on s’aprofita el deliciós sabor lleugerament salat i la carn tan altament nutritiva.

La millor manera d’aprofitar aquest deliciós marisc és comprant-lo en la seva versió més fresca i adquirint en peces senceres aquest popular mol·lusc.

Les navalles a l’all i les navalles a la planxa són alguns dels plats més populars preparats amb aquest deliciós crustaci, però no són les úniques preparacions que donen peu a la utilització d’aquesta espècie.

Recepta navalles a l’all

Un dels beneficis d’incorporar la navalla de mar a la dieta, és que és un producte generalment accessible pel que fa al preu i hi ha moltes receptes fàcils de preparar i que no ameriten gastar gaire per gaudir d’un veritable festí.

A continuació, et presento com preparar unes delicioses navalles a l’all en pocs minuts.

  • 400 grams de navalles súper fresques
  • 4 dents d’all
  • Suc de llimona
  • Julivert fresc
  • Oli d’oliva extra verge
  • Sal i pebre

Preparació

  • El primer que has de fer si vols cuinar navalles de mar és que cal deixar aquests mariscs reposant en aigua salada durant alguns minuts perquè desprenguin tota la sorra de mar.
  • Mentre els mariscs romanen a l’aigua salada és moment de preparar un guarniment utilitzant un bol els alls, l’oli d’oliva i el julivert fresc.
  • Ara és moment de cuinar les navalles a la planxa o en una paella, abans de posar-les al foc cal fer servir una brotxa prèviament submergida en el guarniment d’all i llimona perquè adquireixi aquest deliciós sabor.
  • És ideal cuinar-la a foc baix o mitjà per aconseguir una cocció equilibrada i degustar una carn amb una textura tendra i deliciosa.
  • Passats uns 5 minuts cal afegir la resta del guarniment i tapar la paella perquè les navalles s’acabin cuinant al vapor.
  • Quan notis que les navalles s’han obert has de deixar cuinant per uns 3 minuts més i passat aquest temps estaran a punt per consumir.

Conservació i sostenibilitat

Hi ha un total de tres mètodes per capturar les navalles usades en la comercialització costanera. En els darrers anys s’han promogut algunes mesures que busquen fer una pesca més conscient i que a més promogui la sostenibilitat de l’espècie.

Una de les més tradicionals és fer-ho a peu identificant els amagatalls d’aquest marisc particular, sovint s’escampa sal per estimular aquesta espècie perquè emergeixi la superfície i d’aquesta manera facilitar-ne la captura.

Únicament aquells professionals que coneixen en detall el comportament de la navalla al seu hàbitat natural poden realitzar una excavació a la sorra per extreure-les de les coves que fabriquen per protegir-se dels depredadors.

Quan el procés de recol·lecció o pesca es realitza usant una embarcació, generalment s’utilitza una petita llanxa a motor des d’on es llança una xarxa que impacta el fons de la costa per fer un escombrat que arribi fins a les coves.

Conclusió i recomanacions

Voleu tenir una gran experiència de degustació? En aquest cas et recomano apostar per les navalles de mar més fresques del mercat, comprar-les en temporada t’ajudarà a garantir la qualitat de la carn.

Encén el teu fogó i delecta’t amb les delícies naturals d’aquest marisc, però aposta per la seva comercialització conscient i enfocada a la seva sostenibilitat per gaudir de les seves bondats sense afectar l’ecosistema.

Abrir chat